Thursday, January 3, 2013

1. The concept of
human regions was
advanced by?
(A) A. V. Perpillon
(B) C. D. Forde
(C) H. J. Fleure
(D) R. E Dickinson
Ans:C
2. During the 20th
century the highest
growth rate in
population was
observed in?
(A) Africa
(B) Latin America
(C) Asia
(D) Oceania
Ans :A
3. Which one of the
following is the most
suitable map projection
for showing the world
distribution of rice
cultivation?
(A) Bonne Projection
(B) Mercator Projection
(C) Mollweide Projection
(D) Simple Cylindrical
Projection
Ans:C
4.Bushman Tribes are
Found in?
(A)Greenland
(B)Congo Basin
(C)Amazon Basin
(D)Kalahari
Ans:D
5. Which one of the
following statements
about sinusoidal
projection is not true?
(A) It is an equal-area
projection
(B) The scale is correct
on all the parallels
(C) The scale is correct
on all the meridians
(D) The shape is
distorted away from
the central meridian
Ans :C
6. Who amongst the
following developed the
model of 'Locational
Triangle'?
(A) Walter Christaller
(B) Max Weber
(C) August Loseh
(D) Alfred Weber
Ans: D
7. In which one of the
following diagrams the
radii of the circles is
obtained with the help
of the scale of cube
root?
(A) Sphere diagram
(B) Circle diagram
(C) Ring diagram
(D) Wheel diagram
Ans: A
8. The concept of
'Growth Pole' was
propounded by?
(A) J. R. Lanson
(B) G.Myrdal
(C) A. R. Kuklinski
(D) F. Perroux
Ans: D
9. Consider the following
statements and select
the correct answer
from the codes given
below—
Assertion (A) : Green
plants consume carbon
dioxide for photo
synthesis
Reason (R) :
Deforestation causes
global warming.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are
true and (R) is the
correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are
true, but (R) is not the
correct explanation of
(A)
(C) (A) is true, but (R) is
false
(D) (A) is false, but (R) is
true
Ans :B
10. Which one of the
following is
correctly matched?
(A) Pampas — Paraguay
(B) Prairies — Canada
(C) Steppes — Poland
(D) Downs — South
Africa
Ans:B
11. The basic element
of an eco system is?
(A) Bio-uniformity
(B) Bio-diversity
(C) Energy flow
(D) Energy loss
Ans: C
12. Cement industry is
generally located near
the
(A) Source of raw
material
(B) Market
(C) Source of labour
(D) Source of power
Ans: A
For Free online exam
Books previous papers
Check at http://
free.m4in.com
13. The concept of
Biosphere was initiated
by?
(A) Alexander Von
Humboldt
(B) Edward Suess
(C) G. Taylor
(D) E. C. Semple
Ans:A
14. Who among the
following is associated
with the concept of
'areal functional
organization'?
(A) A. K. Philbrick
(B) F. K. Schaefer
(C) E. W. Zimmerman
(D) R. O. Buchanan
Ans:A
15. Consider the
following statements
and select the correct
answer from the codes
given below—
Assertion (A) Economic
development leads to
environmental
degradation.
Reason (R) :
Conservation implies
optimum use of the
resources.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are
true and (R) is the
correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are
true, but (R) is not the
correct explanation of
(A)
(C) (A) is true, but (R) is
false
(D) (A) is false, but (R) is
true
Ans: B
16. Which one of the
following does not
connote dualism in
Geography?
(A) Systematic and
Regional Geography
(B) Physical and Human
Geography
(C) Human and
Economic Geography
(D) Classical and Radical
Geography
Ans: C
17. Consider the
following statements
and give the correct
answer from the codes
given below—
Assertion (A): The ozone
layer protects the
earth from becoming
very hot. Reason (R) :
The ozone layer filters
the solar radiation.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are
true and (R) is the
correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are
true, but (R) is not the
correct explanation of
(A)
(C) (A) is true, but (R) is
false
(D) (A) is false, but (R) is
true
Ans: A
18. Which one of the
following is not related
to the Darwin's Theory
of the Origin of
Species?
(A) Abrupt speciation
(B) Adaptation
(C) Natural selection
(D) Survival of the
fittest
Ans:A
19. Who amongst the
following geographers
first used the term
Pragmatic Possibilism'?
(A) C. Ritter
(B) G. Tatham
(C) J. Brunhes
(D) G. Taylor
Ans :B
20. There will be greater
probability of 'River
capture' when
(A) The base level will
rise
(B) The base level will fall
(C) There is uniform
gradient on both sides
of the water divide
(D) There is sharp
difference in the
gradient on both sides
of the water divide
Ans: D
21. Study the following
statements and select
the correct answer
from the codes
I. The average density
of the rocks of lower
crust is 3.
II. There is gradual
increase in the velocity
of the seismic waves
at the base of the
lower crust.
III. The mantle core
boundary is determined
by the Moho
discontinuity.
IV. The outer core of
the earth is in molten
form:
Codes:
(A)I and II are correct
(B)II and III are correct
(C)III and IV are correct
(D) I and IV are correct
Ans:D
22. The statement
"Human Geography is a
recent sprout from the
venerable trunk of
graphical science." Was
made by?
(A) Jean Brunhes
(B) Ellsworth Huntington
(C) Friedrich Ratzel
(D) Vidal de Ia Blache
Ans : D
23. Consider the
following statements
about the Bonne's
Projection and select
the correct answer
from the codes
1. It is an orthomorphic
projection.
2. It is an equal area
projection.
3. It's parallels are
concentric arcs
4.Only the central
meridian is a straight
line.
Codes:
(A) 1,2 and 4 are
correct
(B) 1, 3 and 4 are
correct
(C) 2, 3 and 4 are
correct
(D) 1, 2 and 3 are
correct
Ans: C
24.Polynasia does not
include
1. Hawaii
2. New Guinea
3. New Zealand
4. New Caledonia
Select the correct
answer from the codes
given below?
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 2 and 4
Ans:B
25. The principle of
Activity in Human
Geography was
introduced by?
(A) J. Brunhes
(B) F. Ratzel
(C) Vidal de La Blache
(D) R. Hartshorne
Ans :A
For Free online exam
Books previous papers
Check at http://
free.m4in.com
26. Which one of the
following statements is
associated with
prevalence of air
transportation in
Indonesia is not
correct?
(A) Air transport is
more popular
(B) Most surface
transport is not well
developed
(C) Most of the people
are engaged in industry
and trade
(D) Flowers are
exported by air
transport
Ans: D
27. Which one of the
following soils is found
in the coniferous
forests ?
(A)Podsol
(B) Latozol
(C) Chestnut
(D) Chernozem
Ans :A
28. Who amongst the
following used hair
texture to classify
world races in five
major categories?
(A) A. L. Kroeber
(B) Bluemen Basve
(C) T. Huxley
(D) Von Eickstedt
Ans :C
29. Which one of the
following racial groups
is identified by external
features like wavy hair,
brown to white skin
colour and medium to
high stature?
(A) Caucasoid
(B) Negroid
(C) Mongoloid
(D) Negrito
Ans :A
30. The first attempt
to divide world into
natural regions was
made by?
(A) A. Hettner
(B) A. O. Herbertson
(C) Vidal de laBlache
(D) Carl Sauer
Ans :B
31. Which one of the
following climates
results due to the
seasonal shifting of the
planetary pressure
belts and winds?
(A) Equilateral climate
(B) Desert climate
(C) West European
climate
(D) Mediterranean
climate
Ans : D
32. Consider the
following statements
and select the correct
answer using codes
given below—
Assertion (A) : The long
profile of a graded river
is a profile of
equilibrium.
Reason (R) : The
transporting capacity
of a river is the
function of channel
gradient.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are
true and (R) is the
correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are
true, but (R) is not the
correct explanation of
(A)
(C) (A) is true, but (R) is
false
(D) (A) is false, but (R) is
true
Ans :A
33. Who of the following
gave the dictum of
Place – Work- Folk?
(A) Alexander Von
Humboldt
(B) Carl Ritter
(C) F. Recluse
(D) Fredric Le Play
Ans : D
34. Which one of the
following is a correct
statement?
(A) Antecedent streams
are adjusted to
geological structure
(B) Antecedent streams
are sequent streams
(C)Antecedent streams
are insequent streams
(D)Antecedent streams
are consequent
streams
Ans :C
35. The book 'A Hundred
Years of Geography' is
authored by
(A)W. Bunge
(B)R. Hartshorne
(C)U. Harvey
(D)T. W. Freeman
Ans : D
36. Quarzite is formed
by the metamorphosis
of?
(A) Sandstone
(B) Lime stone
(C) Hematite
(D) Granite
Ans: A
37. Daly's 'Glacial
Control Theory' explains
(A) The origin of atolls
(B) The origin of pingos
(C) The origin of
patterned ground
(D) The sea level
changes
Ans :A
38. Isogonic lines are
drawn joining the
places having
(A) Equal air pressure
(B) Equal salinity of sea
water
(C) Equal magnetic
declination
(D) Equal temperature
Ans :C
39. Which of the
following is the basis
for The Airy's Theory of
Isostasy?
(A) Law of floatation
(B) Law of
compensation
(C) Principle of varying
density
(D) Principle of uniform
depth
Ans :A
40. Geography was
characterized by
'dualism' during
(A) Classical (Romantic)
Period
(B) Renaissance Period
(C) Post Darwinian
Period
(D) Modern Period (Post
World War II)
Ans :B
41. The Atacama Desert
is located in?
(A) North Africa
(B) South America
(C) South West Asia
(D) Australia
Ans :B
42. Consider the
following statements
and select the correct
answer from the codes
—Assertion (A) China
has high density of
population in the river
valleys and east coast
plain.
Reason (R) : Agriculture
is the main occupation
of the Chinese people.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are
true and (R) is the
correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are
true, but (R) is not the
correct explanation of
(A)
(C) (A) is true, but (R) is
false
(D) (A) is false, but (R) is
true
Ans:A
For Free online exam
Books previous papers
Check at http://
free.m4in.com
43. The ergograph was
devised by
(A) A. G. Ogilvie
(B) A. Geddes
(C) A. H. Robinson
(D) F. J. Monkhouse
Ans:A
44. Study the following
statements and select
the correct answer
from the codes given
below
I. Dust particles
promote scattering but
obstruct reflection of
solar energy in the
atmosphere.
II.Dust particles help in
the process of
condensation.
III. Dust particles are
responsible for stability
of the atmosphere.
IV. Dust particles are
responsible for causing
blue colour of the sky.
Codes:
(A) I and II are true
(B) II and III are true
(C) III and IV are true
(D) II and IV are true
Ans:D
45. If a map having the
R. F. of 1: 50,000 is
reduced by 50%, the
R. F. of the new map will
be?
(A) 1: 50,000
(B) 1: 10,000
(C) 1: 25,000
(D) 1: 1,00,000
Ans : D
46. Which one of the
following is the
landform of Karst
Region?
(A) Ramp Valley
(B) Hanging Valley
(C) Zeugen
(D) Blind Valley
Ans:D
47. Which one of the
following is known as
'thunder cloud'?
(A) Cirro — cumulus
cloud
(B) Cirro — stratus
cloud
(C) Cumulo —nimbus
cloud
(D) Strato — cumulus
cloud
Ans :C
48. The concept of
'Geography as the
study of the relations
between man and
environment' was
advocated by?
(A) H. H. Barrows
(B) Friedrich Ratzel
(C) J. Clarke
(D) Richard Hartshorne
Ans :B
49. Tafoni landforms
are found in
(A) Polar areas
(B) Desert areas
(C) Monsoon areas
(D) Mediterranean areas
Ans :B
50. Consider the
following statements
and select the correct
answer from the codes
—Assertion (A)
Plantation agriculture is
highly developed in
South-East Asia.
Reason (R) South East
Asia remained under
the European rule for
long time.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are
true and (R) is the
correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are
true, but (R) is not the
correct expla nation of
(A)
(C)(A) is true, but (R) is
false
(D)(A) is false, but (R) is
true
Ans:B