Sunday, February 10, 2013

CENTRAL TEACHER
ELIGIBILITY TEST
(CTET) Solved
Paper(Science
Group)-2011
Exam Held on 26
June,2011
1. The green house
effect which is
causing an increase
in the atmospheric
temperature is
mainly
due to
a) carbon dioxide
b) sulphur
c) oxygen
d) nitrogen
2. . Hormone
Adrenaline
a) helps control
height
b) helps control
balance of
electrolytes in the
body
c) helps control
level of sugar in the
blood
d) helps the body
to adjust stress
level when one is
very angery or
worried
3. If the pressure
over a liquid
increases, its boiling
point
a) does not change
b) first decreases
and then increases
c) decreases
d) increases
4. The inner surfaces
of food cans are
coated with tin and
not with zinc
because
a) zinc has a higher
melting point than tin
b) zinc is less
reactive than tin
c) zinc is costlier
than tin
d) zinc is more
reactive than tin
5. Non-metalic oxides
a) are amphoteric
in nature
b) turn red litmus
paper blue
c) are acidic in
nature
d) are basic in
nature
6. Green plants
appear to release
oxygen instead of
carbon dioxide into
the atmosphere
during the
day time because
a) green plants
respire during the
day time but are
involved in
photosynthesis
during the night time
b) the rate of
photosynthesis is
higher than the
rate of respiration
during the day
time
c) green plants do
not resire during the
night time
d) green plants
respire only during
the night time
7. A feather weighing
5gm and a nail
weighing 10gm have
the same kinetic
energy. Which of the
following
statements is true
about the
momentum of the
two bodies?
a) Both will have
equal momentum
b) It is not possible
to compare the
momentum of two
objects
c) The lighter body
will have higher
momentum
d) The heavier
body will have
higher momentum.
8. A doctor
prescribes a
medicine to treat
hyperacidity. The
main ingredient of
the medicine is
a) CaCo3
b) Na2CO3
c) Al(OH)3
d) MgCl2
9. The thumb of
humans moves more
freely than other
fingers due to the
presence of
a) hinge joint
b) saddle joint
c) pivotal joint
d) gliding joint
10. Four applicants
for a post of TGT
(Science) were asked
to plan a lesson on
"Consequences of
Deforestation".
Which one of the
following lesson plans
reflects the
scientific approach?
a) Includes
activities that
children can
perform in groups
and draw
conclusions
through
a Power
Point Presentation
b) Mentions about
the use of ICT to help
students understand
the concepts
c) Explains in
details the
consequences of
deforestation
d) Provides a
variety of examples
to explain the
concept
11.The main aim of
conducting
Mathematics and
Science Olympiads is
to
a) help students
score high marks in
professional
examinations
b) grade schools
based on the
performance of their
students
c) promote
execellence in the
subject by
nurturing
creativity and
experimentation
d) grade students
according to their
capabilities
12. Adding salt and
sugar to food
substances helps in
preserving them for
a longer duration. It is
because excess
salt and sugar
a) cause change in
the shape of
microbial cells
b) remove water
from food
c) plasmolyse
the microbial cells
d) cause rupturing
of microbial cells
13. Root cap is
absent in
a) Mesophytes
b) Halophytes
c) Xerophytes
d) Hydrophytes
14.Most Boards of
Educatiuon have
banned the
dissection of animals
because
a) there is a
need to sensitise
students to
prevention of
cruelty to animals
b) they may
spread new diseases
c) animals are no
longer available for
dissection
d) procuring
animals has become
an expensive
proposition
15. A common
characteristic
feature of plant
sieve-tube cells and
mammalian
erythrocytes is
a) absence of cell
wall
b) presence of
haemoglobin
c) absence of
nucleus
d) absence of
chloroplast
16. While diluting
sulphuric acid, it is
recommended that
the acid should be
added to water
because
a) dilution of
acid is highly
exothermic
b) dilution of acid
is highly endothermic
c) acid has strong
affinity for water
d) acid may break
the glass container
17. While selecting a
performance task to
help students
develop research
oriented skills in a
Science
class, a teacher
may pick up a topic
a) which she
thinks is important
for the students
b) related to a
problem faced by
students in their
day-to-day
functioning and
which is a
part of the
concepts to be
covered for this
class
c) from the
content given in the
syllabus which must
be completed in time
d) which majority
of the students in a
class find interesting
18. A Sience teacher
plans group activities
to teach "Properties
of Air" to her
students of Class-VI.
Which one set of
attributes would she
like to have in the
students she selects
as group leaders?
a) Giving more
roles to brighter
students to ensure
the group finishes
first
b) Assigning
roles as per
capability,
motivating and
coordinating
among the group
members
c) Freedom to
choose roles, work
at their own pace
and understanding
d) Ordering
students to take
roles and deliver in
consonance with
their understanding
19. An air bubble
inside water behaves
like a
a) plano-convex
lens
b) concave mirror
c) concave lens
d) convex lens
20. Bakelite is used in
making electrical
appliances because it
is a
a) good conductor
of electricity
b) good insulator
of electricity
c) thermoplastic
d) good conductor
of heat
21. LED and CFL are
very commonly used
as sources of light in
homes. Which of the
following
statements is
true?
a) Both are equally
good
b) Neither of them
is good because both
contain toxic
materials
c) CFL is better
beacuse LED
contains toxic
materials
d) LED is better
beacuse CFL
contains toxic
materials
22. In which of the
following cases of
motion, are the
distance moved and
the magnitude of
displacement
equal?
a) A pedulum
oscillating to and
fro
b) The Earth
revolving around Sun
c) A car moving on
a straight road
d) A car moving in
a circular path
23. While investiagting
'how water affects
the germination of
seeds', a teacher
asked the students
to
soak bean seeds
on a bed of cotton
wool for a few days
and observe the
changes. What is the
guideline that she
forgot to mention?
a) many seeds on
dry cotton
b) a few seeds
on dry cotton
c) many seeds on
wet cotton
d) a few seeds on
wet cotton
24. While teaching the
concept, 'force can
change the shape of
an object" to
students, a teacher
plans the
following activities:
a) Explain
concepts using
commonly observed
examples.
b) Provide a dough
on a plate and ask
the students to
press it down with
the hand.
c) Show an audio-
visual film explaining
the concept with
some examples
The teacher is
using different
approaches to
learning because
1) she wants to
prepare students for
a test
2) there are
different kind of
learners in the
class and she
wants to address
mutilple
intelligences
3) she wants to
prove her knowledge
4) she knows she
must follow her
lesson plan
25. Ms. Patel, Principle
of a School XYZ, is
keen about
integrated approach
to teaching of
Science
rather than
teaching different
disciplines
separately. The basis
of this is
a) difficulty of
students to adjust
to different
teachers
b) all the
disciplines are
interlinked and a
teacher can draw
on cross-curricular
linkages.
c) non-availablity
of qualified teachers
in her school to
teach separate
disciplines
d) difficulty to
adjust the teachers
in the time table
26. A teacher plans
to teach
"Components of
Food" in Class-VI.
Whcih of the following
can be used
as an essential
question?
a) Does your
mother prepare a
definite set of food
items for lunch
every day?
b) Do you eat all
the items served in
your lunch every
day?
c) List the food
items your mother
serves you in lunch
d) Why does
your mother serve
you a meal with a
variety of food
items?
27. A man goes door
to door posing as a
goldsmith. He
promises to bring
back the glitter on
dull
gold ornamnets.
An unsuspecting
woman gives a set of
gold bangles to him
which he dips in
a particular
solution. The bangles
sprakle but their
weight has
considerably
reduced. The
solution used by
the impostor
probably is
a) a mixture of
conc. HCL and
conc. HNO3
b) conc. HNO3
c) dil. HCL
d) conc. HCL
28. When iron nail is
dipped in copper
sulphate solution, the
colour of copper
sulphate solution
fades
and a browinsh
layer is deposited
over the iron nail.
This is an example of
a) double
displacement
reaction
b) displacement
and redox reaction
c) combination
reaction
d) decomposition
reaction
29. Bleeding is
stopped by the
application of alum to
a wound because
a) alum reduces
the temperature
near the wound
b) alum is an
antiseptic
c) the wound is
plugged by the alum
chunk
d) alum
coagulates the
blood and forms a
clot
30. Which of the
following can be
assessed when
Geeta is using only
MCQ as a tool to
assess
"Nutrition in
Humans"?
a) Learners's
ability to apply
knowledge and
prepare a role play to
present in the
morning
assembly
b) Learner's ability
to comprehend the
importance of
components of food
and write a long
essay
c) Analytical
abliltiy to classify
to food items and
make a poster
d) Misconception
related to food
habits
ANSWERS
1.A
2.D
3.D
4.D
5.C
6.B
7.D
8.C
9.B
10.A
11.C
12.C
13.D
14.A
15.C
16.A
17.B
18.B
19.C
20.B
21.D
22.D
23.B
24.2
25.B
26.D
27.A
28.B
29.D
30.C