Thursday, February 7, 2013

General Science Quiz
Questions
1. Which instrument
is used to
measure
pressure?
a. Saccharim
eter
b. Ammeter
c. Manomete
r
d. Lactomete
r
2. What does
Angstrom
measure?
a. Quantity
of liquid
b. Length of
light waves
c. Length of
cables
d. Speed of
ships
3. Light year is
related to
a. Energy
b. Speed
c. Distance
d. Intensity
4. Match the
following columns
Column 1
Column 2
A. Relative
1. Pyrometer
humidity
B. Anemometer
2. High
temperature
C. Navigation
3. Hygrometer
D. Direction of
wind
4. Chronometer
1
2
3
4
a.
B
D
A
C
b.
D
B
A
C
c.
A
D
B
C
d.
C
A
D
B
5. Which of the
following
instruments is
used to measure
pressure of
gases?
a. Barometer
b. Manomete
r
c. Ammeter
d. None of
these
6. Joule is the unit
of
a. Temperatu
re
pressure
b. Energy
c. Heat
7. How many Dynes
are there in one
gram weight?
a. 900
b. 375
c. 981
d. 250
8. How many Ergs
are these in 1
Joule?
a. 102
b. 104
c. 106
d. 107
9. The unit of
current is
a. Ohm
b. Watt
c. Ampere
d. None of
these
10. The unit of
energy in MKS
system is
a. Volt
b. Erg
c. Ohm
d. Joule
11. The intensity of
an earthquake is
measured with a
a. Barometer
b. Hydromete
r
c. Polygraph
d. Seismogra
ph
12. Centigrade &
Fahrenheit
scales give same
reading at
a. - 40°
b. - 32°
c. - 273°
d. - 100°
13. Match the
following columns
Column 1
Column 2
A. Anemometer
1. To measure
underwater
depth using
sound
B. Aneroid
barometer
2. To measure
very small
distances
C. Micrometer
3. Find out wind
speed
D. Fathometer
4. Find out
direction of wind
5. Measure
atmospheric
pressure
1
2
3
4
a.
A4
B5
C3
D1
b.
A3
B5
C2
D1
c.
A5
B1
C3
D4
d.
A3
B1
C5
D2
14. Who among the
following
described
protoplasm as
the physical
basis of life?
a. T. H. Huxley
b. Leeuwenho
ek
c. Rudolf
Virchow
d. J. C. Bose
15. The scientist who
first discovered
that the earth
revolves round
the sun was
a. Newton
b. Dalton
c. Copernicus
d. Einstein
16. Alexander
Fleming
discovered
a. Penicillin
b. X-ray
c. Streptomy
cin
d. Telephone
17. Who among
following
invented the
steam engine?
a. Marconi
b. James
Watt
c. Thomas
Savery
d. Wright
Brothers
18. Who invented
typewriter?
a. Shockley
b. Pascal
c. Sholes
d. Waterman
19. Match the
following
columns:
Column 1
Column 2
A. Proton
1. Chadwick
B. Neutron
2. Millikan
C. Charged
Electron
3. Goldstein
D. Shelled nature
of atom
4. Rutherford
5. Madam Curie
a.
A1
B2
C3
D5
b.
A2
B1
C4
D3
c.
A2
B3
C1
D4
d.
A4
B2
C3
D1
20. Who discovered
circulation of
blood in human
body?
a. Edward
Jenner
b. Joseph
Lister
c. William
Harvey
d. Jonon
Esals
21. The first
attempt in
printing was
made in England
by
a. James
Arkwright
b. James
Watt
c. William
Caxton
d. Isaac
Newton
22. Who was the
surgeon who
pioneered
antiseptic
surgery in 1865?
a. Edward
Jenner
b. Joseph
Lister
c. Henry
William
d. John
Sleeman
23. The credit of
inventing the
television goes to
a. Faraday
b. Baird
c. Edison
d. Marconi
24. The credit of
developing the
polio vaccine
goes to
a. Jonas Salk
b. Alb E. Sabin
c. Selman
Waksman
d. None of
these
25. Mark the wrong
combination
a. James
Watt:
Steam
Engine
b. A.G. Bell:
Telephone
c. J. L. Baird:
Television
d. J. Perkins:
Penicillin
26. Choose the
correct
combination
a. Typewriter
:
Remington
b. Dynamite:
Dunlop
c. Evolution:
Darwin
d. Aeroplane:
Harway
27. Who invented the
ball point pen?
a. Waterman
b. Oscar
c. Wilson
d. Lazlo Biro
28. Blaze Pascal is
associated with
a. Calculating
machine
b. Computer
c. Cinema
d. None of
these
29. Wright Brothers
are regarded
inventors of the
a. Balloon
b. Bicycle
c. Aeroplane
d. None of
these
30. Which of the
following pairs is
incorrect?
a. Roentgen:
X-ray
b. Newton:
Law of
gravitation
c. Faraday:
Diffusion
of gases
d. Pasteur:
Bacteriolog
y
31. Philology is the
a. Study of
bones
b. Study of
muscles
c. Study of
architectu
re
d. Study of
languages
32. Anatomy is the
branch of
science which
deals with
a. Structure
of animals
and plants
b. Functionin
g of body
organs
c. Animal
behavior
d. Cells and
tissues
33. Study of
earthquakes is
known as
a. Ecology
b. Seismology
c. Numismati
cs
d. None of
these
34. Ecology deals
with
a. Birds
b. Cell
formation
c. Relation
between
Organisms
and their
environme
nt
d. Tissues
35. Meteorology is
the science of
a. Weather
b. Meteors
c. Metals
d. Earthquak
es
36. Oncology is the
study of
a. Birds
b. Cancer
c. Mammals
d. Soil
37. Study of life in
outer space is
known as
a. Endobiolog
y
b. Exobiology
c. Enterobiolo
gy
d. Neobiology
38. Numismatics is
the study of
a. Coins
b. Numbers
c. Stamps
d. Space
39. Eugenics is the
study of
a. Altering
humans
beings by
changing
their
genetic
componen
ts
b. People of
European
origin
c. Different
races of
mankind
d. Genetics
of plants
40. Ornithology is the
a. Study of
bones
b. Study of
birds
c. Study of
smells
d. None of
these
41. Who invented the
Doctor's
thermometer?
a. Fahrenheit
b. Edison
c. Galileo
d. None of
these
42. The velocity of
light was first
measured by
a. Einstein
b. Newton
c. Romer
d. Galileo
43. Who proposed
the chemical
evolution of life?
a. Darwin
b. Lammarck
c. Oparin
d. Haechel
44. The telephone
was invented by
a. John Logie
Baird
b. Alexander
Graham
Bell
c. Thomas
Elva Edison
d. James
Watt
45. Who among the
following evolved
the concept of
relationship
between mass
and energy?
a. Einstein
b. Planck
c. Dalton
d. Rutherford
46. Match the
following
columns:
Column 1
Column 2
A. Radioactivity
1. Planck
B. Periodic Table
2. Thomson
C. Quantum
Theory
3. Rutherford
D. X-Rays
4. Mendeleev
5. Roentgen
6. Becquerel
a.
A1
B3
C5
D2
b.
A6
B5
C3
D5
c.
A3
B2
C1
D5
d.
A6
B4
C1
D5
47. Match the
following
columns:
Column 1
Column 2
A. Marconi
1. Radio
B. Darwin
2. Natural
selection theory
C. Laennec
3. Orthogenesis
theory
D. Baird
4. Stethoscope
5. Television
a.
A1
B3
C4
D5
b.
A5
B4
C3
D2
c.
A1
B2
C4
D5
d.
A3
B5
C2
D4
48. Robert Koch
worked on
a. Tuberculos
is
b. Cholera
c. Malaria
d. Diabetes
49. Who discovered
Uranus?
a. Herschel
b. Ganleo
c. Copernicus
d. None of
these
50. Who among the
following is
associated with
the invention of
computers?
a. Edison
b. Babbage
c. Mac Millen
d. Rangabhas
hyam
Answers to General
Science Quiz
Questions
1. c
2. d
3. c
4. a
5. b
6. c
7. c
8. d
9. c
10. d
11. d
12. a
13. b
14. a
15. c
16. a
17. b
18. c
19. c
20. c
21. c
22. b
23. b
24. a
25. d
26. c
27. d
28. a
29. c
30. c
31. d
32. a
33. b
34. c
35. a
36. b
37. b
38. a
39. a
40. b
41. a
42. c
43. c
44. b
45. a
46. d
47. c
48. a
49. a
50. b