Sunday, February 24, 2013

MCQs on Computer.

1. The container that
houses most of the
electronic components
that make up a
computer system is
known as the
a) arithmetic logic unit
b) central processing
unit
c) primary storage unit
d) system unit
Answer: D
Difficulty level: Easy
Page: 150
Response: The
container that houses
most of the electronic
components that make
up a computer system
is known as the system
unit, the system
cabinet or chassis.
2. Notebook system
units are often called
a) desktop systems
b) personal digital
assistants
c) palm computers
d) laptop computers
Answer: D
Difficulty level: Easy
Page: 150
Response: Notebook
system units are often
called laptops.
3. These system units
are highly portable and
support the use of a
stylus or pen to input
commands and data.
a) desktop
b) notebooks
c) laptops
d) tablet PCs
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 151
Response: Tablet PC
system units support
the use of a stylus or
pen to input commands
and data.
4. Which of the following
is smallest?
a) desktop System Unit
b) notebooks System
Unit
c) PDA System Unit
d) tablet PC's
Answer: C
Difficulty level: Easy
Page: 151
Response: Handheld
computer (palm
computers or PDA's)
are the smallest units.
5. Data and instructions
in a computer are
classified as
a) two-state
b) four-state
c) eight-state
d) sixteen-state
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 151
Response: Two-state or
binary system is used
to represent data and
instructions.
6. The smallest unit in a
digital system is a
a) byte
b) bit
c) word
d) character
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 151
Response: A bit is the
smallest unit in a digital
system. It consists of
two digits – 0 or 1.
7. The binary system
has __________ digits.
a) 8
b) 6
c) 4
d) 2
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 151
Response: The binary
system has only two
digits – 0 and 1.
8. The most widely used
binary code for
microcomputers is
a) ASCII
b) EBCDIC
c) Unicode
d) CISC
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 152
Response: The most
widely used binary code
for microcomputers is
ASCII.
9. This binary coding
scheme was developed
by IBM and is primarily
used for large
computers.
a) EBCDIC
b) Unicode
c) ASCII
d) RISC
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 152
Response: IBM
developed EBCDIC and it
is mainly used for large
computers.
10. The binary system
uses these digits.
a) 1, 2, 3
b) 9, 8
c) 4, 6, 10
d) 1, 0
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 151
Response: The binary
system has only two
digits – 0 and 1.
11. The Unicode binary
system uses __________
bits per byte.
a) 2
b) 8
c) 16
d) 128
Answer: C
Difficulty level: Hard
Page: 152
Response: Unicode
binary system is a 16-
bit coding system.
12. This coding system
is designed to support
international languages
like Chinese and
Japanese.
a) ASCII
b) Unicode
c) EBCDIC
d) ANSI
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 152
Response: Unicode is
designed to support
international languages
like Chinese and
Japanese.
13. The
communications
medium for the entire
computer system is
the
a) arithmetic logic unit
b) semiconductor
c) motherboard
d) coprocessor
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 153
Response: The
motherboard is the
communications
medium for the entire
computer system.
14. On the
motherboard,
connection points for
small specialized
electronic parts called
chips are referred to
as
a) slots
b) sockets
c) carriers
d) buses
Answer: B
Difficulty level: Hard
Page: 153
Response: Sockets
provide the connection
point on the
motherboard for chips.
15. Tiny circuit-boards
etched onto squares of
sandlike material called
silicon are called
a) ports
b) slots
c) bays
d) chips
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 153
Response: Chips consist
of tiny circuit-boards
etched onto squares of
sandlike material called
silicon.
16. Chips must be
mounted on __________
which are then plugged
into the motherboard.
a) semiconductors
b) sockets
c) ports
d) carrier packages
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 153
Response: Chips are
mounted on carrier
packages.
17. These provide
expansion capability for
a computer system.
a) sockets
b) slots
c) ports
d) bays
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 153
Response: Slots provide
expansion capability for
a computer system.
18. Pathways that
support communication
among the various
electronic components
on the system board
are called
a) bus lines
b) RISC lines
c) USB lines
d) cache lines
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 154
Response: Bus lines
provide pathways that
support communication
among the various
electronic components.
19. In a microcomputer
system, the CPU is
contained on a single
chip called the
a) semiconductor
b) ALU
c) microprocessor
d) Control Unit
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 154
Response: The CPU is
contained on a single
chip called the
microprocessor.
20. This component is
considered the
"brains" of a
computer.
a) control unit
b) system bus
c) arithmetic-logic unit
d) central processing
unit
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 154
Response: The central
processing unit is the
"brains" of the
computer.
21. The __________ tells
the rest of the
computer how to carry
out a program's
instructions.
a) ALU
b) control unit
c) system unit
d) motherboard
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 155
Response: The control
unit tells the rest of
the computer system
how to carry out a
program's instructions.
22. The ALU performs
arithmetic and __________
operations.
a) logical
b) logging
c) logistical
d) loading
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 155
Response: The ALU
performs arithmetic
and logical operations.
23. Which of the
following is not an
arithmetic operator?
a) +
b) /
c) >
d) –
Answer: C
Difficulty level: Easy
Page: 155
Response: The > is a
logical (comparison)
operation.
24. This computer term
is used to describe the
number of bits that a
CPU accessed at one
time.
a) verb
b) word
c) byte
d) character
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 155
Response: A word is the
number of bits that
can be accessed at one
time by the CPU.
25. A 32-bit word
computer can access _
_________ bytes at a time.
a) 4
b) 8
c) 16
d) 32
Answer: A
Difficulty level: Hard