Sunday, February 24, 2013

MCQs on computer

26. Older
microcomputers
typically processed
data and instructions in
a) microseconds
b) nanoseconds
c) picoseconds
d) none of the above
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 155
Response: Older
computers typically
processed data and
instructions in
millionths of a second
(microseconds).
27. Supercomputers
operate at speeds
measured in
a) microseconds
b) nanoseconds
c) picoseconds
d) none of the above
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 155
Response:
Supercomputers
operate at speeds
measured in
picoseconds.
28. The most common
type of
microprocessor is the
a) SPARC
b) RISC
c) MIPS
d) CISC
Answer: D
Difficulty level: Hard
Page: 155
Response: The most
common type of
microprocessor is the
CISC chip.
29. RISC chips are
typically used in
a) PDA's
b) workstations
c) laptop computers
d) super computers
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 155
Response: RISC chips
are used in powerful
microcomputers known
as workstations.
30. These chips are
specifically designed to
handle the processing
requirements related
to displaying and
manipulating 2-D and 3-
D images.
a) graphics
coprocessors
b) arithmetic-logic unit
processors
c) control unit
processors
d) CISC chips
Answer: A
Difficulty level: Easy
Page: 155
Response: Graphics
coprocessors are
specifically designed to
handle the processing
requirements related
to 2-D and 3-D graphics
images.
31. These chips use
special software to
take a large program,
break it down into
parts, and assign the
parts to separate
processors.
a) arithmetic-logic units
b) smart cards
c) parallel processors
d) graphics
coprocessors
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 156
Response: Parallel
processors are
designed to accomplish
this task.
32. The system unit
component considered
as the holding area for
data, instructions, and
information is known as
a) brain
b) memory
c) ALU
d) coprocessor
Answer: B
Difficulty level: Easy
Page: 156
Response: Memory is
the holding area for
data, instructions, and
information.
33. Which of the
following would not be
classified as a well-
known type of memory
chip?
a) RAM
b) ROM
c) CMOS
d) RISC
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: Check on page
156
Response: RISC is a type
of microprocessor chip.
34. This type of
memory is commonly
called temporary or
volatile storage.
a) RAM
b) ROM
c) Flash memory
d) virtual memory
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 157
Response: RAM is called
temporary or volatile
storage because it
loses its contents if
the power is turned off.
35. This type of
memory improves
processing by acting as
a temporary high-
speed holding area
between the memory
and the CPU.
a) RAM
b) ROM
c) cache memory
d) flash memory
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 157
Response: Cache
memory improves
processing by acting as
a temporary high-
speed holding area
between the memory
and the CPU.
36. Frequently-
accessed information
is held in
a) hard drive
b) cache memory
c) Flash memory
d) Read only memory
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 157
Response: Information
in RAM that is most
frequently used is
copied into cache
memory.
37. With this type of
memory (__________),
large programs are
divided into parts and
the parts stored on a
secondary device,
usually a hard disk.
a) flash
b) cache
c) virtual
d) extended
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 157
Response: Virtual
memory is used to
accomplish this
requirement.
38. Which type of
memory is nonvolatile
and cannot be changed
by the user?
a) DRAM
b) SDRAM
c) DDR
d) ROM
Answer: D
Difficulty level: Medium
Page: 157
Response: ROM chips
are not volatile and
cannot be changed by
the user.
39. A computer's ________
__ produces precisely
timed electrical beats
or impulses.
a) system clock
b) metronome
c) timekeeper
d) chronometer
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 158
Response: System
clock produces
precisely timed
electrical beats or
impulses.
40. An easily expandable
computer system is
said to have a(n) ________
__ architecture.
a) Intel
b) flexible
c) open
d) unlocked
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 159
Response: Open
architecture systems
allow users to expand
their systems.
41. Users can easily
expand their computer
systems by inserting
optional devices known
as __________ into the
slots on the system
board.
a) smart cards
b) expansion cards
c) expansion bus
d) parallel processors
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 159
Response: Optional
devices known as
expansion cards can be
connected to the slots
on the system board.
42. To communicate
with another computer
over telephone lines,
you need a __________
card.
a) NIC
b) PC card
c) video card
d) modem
Answer: D
Difficulty level: Easy
Page: 159
Response: Modem
cards allow distant
computers to
communicate.
43. This type of bus
connects the CPU to
memory on the system
board.
a) system bus
b) expansion bus
c) word bus
d) width bus
Answer: A
Difficulty level: Medium
Page: 162
Response: The system
bus connects the CPU
to the memory on the
system board.
44. This type of
expansion bus is
designed to support
several external
devices without using
expansion cards or
slots.
a) ISB
b) PCI
c) USB
d) AGP
Answer: C
Difficulty level: Medium
Page: 163
Response: A USB bus is
designed to support
several external
devices without using
expansion cards or
slots.
45. These types of
ports send data one bit
at a time and are very
good for sending
information over a long
distance.
a) FireWire
b) serial
c) parallel
d) USB
Answer: B
Difficulty level: Medium
Page: 163
Response: Serial ports
send data one bit at a
time and are good for
sending information
over a long distance.