Sunday, February 10, 2013

PART III
ENVIRONMENTAL
STUDIES
Directions: Answer the
following questions by
selecting the most
appropriate option.
61. As an EVS teacher,
you plan to take the
students to the zoo.
Which of the following
activities would you not
allow the students to
undertake?
(1) Take along lots of
eatables for the
animals at the zoo
(2) Try to find out the
food taken up by
different animals at
the zoo
(3) Collect photographs
of the animals they
expect to see at the
zoo
(4) Take their drawing
books along with them
to draw what they see
at the zoo
Ans: (1)
62. The concept of
'seed germination' can
be taught best by
(1) asking the students
to perform an activity
to sow seeds, observe
different stages and
draw them
(2) showing
photographs of seed
germination
(3) showing germinated
seeds to the class and
explaining the process
of germination
(4) presenting the
germination stages
through drawings on
the board
Ans: (1)
63. Mira and Divya are
young girls. Mira likes to
eat samosas, cutlets
and bread. Divya, on the
other hand, takes an
iron deficient diet.
Which of the
following disorders are
Mira and Divya likely to
suffer from,
respectively?
(1)Obesity and scurvy
(2)Scurvy and anaemia
(3)Anaemia and night
blindness
(4)Obesity and anaemia
Ans: (4)
64. To make children
aware of different
kinds of fuel, a teacher
can
(1) show some samples
of fuels in the class
(2) discuss with children
about possible kinds of
fuel that can be used
for cooking, along with
a short film
(3) show pictures of
fuels on a chart
(4) ask children to list
different fuels
Ans: (2)
65. The skills required
to read a map include
(1) excellent
communication skills to
draw out the
expressive ability
(2) ability to understand
relative position of
places, distances and
directions
(3) excellent drawing
and painting skills
(4) ability to use
calculations and sketch
positions on a globe
Ans: (2)
66. Giving importance
to individual
experiences of children
in an EVS class will
benefit the teacher
(1) to connect the
subject to the learners'
experiential world and
promote reflection and
learning
(2) to save her energy
as children enjoy
talking
(3) to know the unique
experiences of children
(4) to help and improve
the language and
communication skills of
the children
Ans: (1)
67. It has been
observed that the
process of digestion is
faster inside the
stomach than outside
because
(1) the digestive juices
when kept outside the
stomach become
inactive
(2) the food is churned
in the stomach thereby
increasing the surface
area for quicker
enzyme action
(3) the digestive juices
inside the stomach are
acidic, while 'outside
they are alkaline
(4) the amount of
digestive juices
produced in the
stomach in the
presence of food is
much more
Ans: (2)
68. Which of the
following statements is
not an objective of
teaching EVS at the
primary level?
(1) To load learners with
terms and definitions
for assessment
(2) To internalise the
values of concern for
life and environment
(3) Arouse curiosity
about the natural and
social environment
(4) Engage in
exploratory and hands-
on activities that lead
to the development of
cognitive and
psychomotor skills
Ans: (1)
69. An egret bird is
often seen on a
buffalo's back. This is
because the egret
(1) feeds on parasites
on the buffalo's back
(2) feeds on insects
present in the grass
(3) loves to sing while
sitting on the buffalo's
back '
(4) rests after flying
for a while
Ans: (1)
70. The idea of showing
a sample of a railway
ticket in the EVS
textbook is to
(1) enhance the skills of
students to arrive at
conclusions
(2) give them an
opportunity to interact
with real information
and develop the skill of
observation
(3) give the students an
idea 'of the rail fare
(4) provide them the
knowledge of various
abbreviations used in
the ticket
Ans: (2)
71. Which of the
following represents
one of the objectives
of teaching EVS at
Primary School?
(1) To inform the
learners about the
books they should read
to expand their
knowledge
(2) To connect the
experiences of the
learners in school with
the outside world
(3) To make learners
aware of technical
terms and definitions
(4) To assess technical
terms related to EVS
Ans: (2)
72. Which of the
following statements
about assignments is
correct?
(1) Assignments provide
learners an opportunity
to search for
information, construct
their own ideas and
articulate them
(2) Assignments can be
done by parents,
brothers or sisters
depending on the talent
that they possess
(3) Assignments need
to be given as
classwork followed by
homework every day to
provide variety and
practice
(4) Assignments should
be the only method of
assessment
Ans: (1)
73. Simple experiments
and demonstrations
can be performed in
the EVS class
(1) to discuss ideas,
record and analyse
observations on the
basis of questions
raised by students
(2) to control the
students to ensure
discipline in the class'
(3) to enable children to
learn on their own and
sharpen their
observation skills
(4) to follow what is
being done in the senior
classes
Ans: (1)
74. Durga lives in a
village and cooks food
on a chulha (earthen
stove) using wood or
cow dung cakes as fuel.
She has been suffering
from severe cough
for the last three
months. This may be
due to the
(1) smoke produced by
burning fuels which
may have caused her
allergy
(2) old age and pollution
inside and outside her
hut
(3) carbon monoxide
produced by burning
fuel which may have
been deposited in her
respiratory tract
(4) soot produced by
burning the fuels which
may have been
deposited in her
respiratory tract
Ans: (4)
75. After the lunch
break, while teaching
EVS, you find that
students are not.
taking interest in the
lesson. What would you
do?
(1) Take the children
out to play in the
ground
(2) Ask them to put
their heads down on
the desk and relax
(3) Use audio-visual aids
based on multiple
intelligences to make
the lesson interesting
(4) Change the topic
immediately
Ans: (3)
76. A school planned an
educational trip for
Class-V students to
Rajasthan. What would
be your expectation
from the children
during the visit?
(1) They should note
down their questions, if
any, and ask the
parents after reaching
home
(2) They should observe
everything without
asking questions about
it
(3) They should enjoy
themselves
(4) They should observe
keenly, make notes and
share their
observations with
other students and the
teacher
Ans: (4)
77. Rina separated the
garbage from the
house into two piles as
shown below:
Rina has separated the
garbage waste into two
piles depending on the
criteria
(1) are household /
industrial waste
(2) have odour / are
odourless
(3) can be
decomposed / cannot
be decomposed
(4) can be recycled /
cannot be recycled
Ans: (3)
78. Chipko Movement
was strengthened
under the leadership of
(1) A.K. Banerjee
(2) Sunder Lal Bahuguna
(3) Amrita Devi Bishnoi
(4) Medha Patkar
Ans: (2)
79. Vitamins are
substances
(1) required in small
quantities to prevent
deficiency diseases
(2) that increase our
metabolic rate leading
to loss of weight
(3) required as
medicines to make us
healthy
(4) that build muscles
to keep us strong
Ans: (1)
80. In rural areas, cow
dung is used to coat
the floor and walls of
huts to
(1) give a natural colour
to the floor
(2) keep the insects
away
(3) make them smooth
and clean
(4) make them rough to
increase friction
Ans: (3)
81. A farmer wanted to
separate the grains
from the chaff. This
can be achieved by the
process called
(1) Harvesting
(2) Handpicking
(3) Threshing
(4) Winnowing
Ans:
82. Which one of the
following is not an
objective of including
riddles and puzzles in
the EVS textbook?
(1) To confuse the mind
of the students and let
them enjoy the
confusion
(2) To develop curiosity
and ability to think
creatively
(3) To develop critical
thinking ability in
students
(4) To develop reasoning
ability in students
Ans: (1)
83. A man with blood
group '0' marries a
woman with blood
group 'A'. The chance of
their first child having
blood group '0' is
(1) 25%
(2) 75%
(3) 50%
(4) 100%
Ans: (3)
84. A Shooting Star is a
(1) meteoroid which
catches fire as it
enters the Earth's
atmosphere
(2) star which moves
with a constant speed
(3) shining object which
moves with a constant
speed in the
atmosphere
(4) star with a tail at
the end
Ans: (1)
85. The difference
between boiling and
evaporation is that
(1) boiling causes
reduction in volume of
liquid while evaporation
does not
(2) changing of boiling
liquid into vapour can be
seen but evaporation
cannot be seen
(3) boiling causes a
change of state of
water while evaporation
does not
(4) evaporation can
take place at any
temperature while
boiling cannot
Ans: (4)
86. At the primary
stage, assessments
should consist of
(1) half-yearly and
annual examinations at
the end of the year
(2) home assignments
and class assignments
every week to rate
young learners under
the categories of pass
or fail
(3) continuous and
unstructured teacher
observations to be
shared with learners
and parents
(4) formal tests and
games done every
week and recorded in
the Report Card
Ans: (3)
87. A lemon sinks in
normal water but
floats in salty water
because the density of
(1) lemon increases in
salt water
(2) lemon decreases in
salt water
(3) salt water is more
than normal water
(4) normal water is
more than salt water
Ans: (3)
88. Cooked rice can be
preserved for a longer
time in a refrigerator
because
(1) moisture content in
the food is reduced at
low temperature
(2) refrigerators
contain certain
chemicals which kill the
microbes
(3) microbes become
inactive at low
temperature
(4) microbes are
destroyed and killed at
low temperature
Ans: (3)
89. Malaria can be
detected by testing the
blood for the presence
of
(1) eggs of mosquito in
red blood cells
(2) Plasmodium in red
blood cells
(3) ruptured liver cells in
blood
(4) larvae of mosquito
in blood
Ans: (2)
90. The use of poems
and story telling to
explain concepts in an
EVS class helps to
(1) take care of the
language and cultural
diversity among
learners
(2) channelize the
energies of the
students in the right
direction
(3) make the lesson
enjoyable and
interesting
(4) promote the ability
to imagine and explore
the nature of the world
at the local and global
level
Ans: (4)