Sunday, February 10, 2013

PART IV
LANGUAGE I
ENGLISH
Directions: Answer the
following questions by
selecting the most
appropriate option.
91. The spoken skills in
a language teaching
classroom can be
developed through
(1) enabling activities
with a focus on
conversation skills
leading to
communicative
competence
(2) group activities
where learners can talk
in whichever language
they would like to
(3) engaging in small
talk as confident
agressive learners
(4) emotionally
connecting with
learners
Ans: (1)
92. Lalita, a teacher of
young learners,
provides them with
opportunities to play
with clay, water and
sand so as to
(1) please them and
make them happy
(2) dirty their hands so
that they may learn to
wash them
(3) build fine motor
skills, especially of the
fingers and thumb
(4) encourage play with
no other objective
Ans: (3)
93. How will a teacher
best teach 'writing'
skills to a class?
(1) Through dictation
(2) By asking students
to learn articles and
rewrite them
(3) By brainstorming
ides and asking
students to write in
their own words
(4) By asking students
to write neatly
Ans: (3)
94. Mary, a young
teacher, believes in
personalised learning
because she thinks
that
(1) all learners must
learn on their own
(2) children must enjoy
their learning
(3) every person must
be exposed to learning
(4) every learner is
unique and needs to be
given a chance to
develop to the best of
their ability
Ans: (4)
95. In a diverse
classroom, learners
find it difficult to speak
and write good English
and often lapse into
their mother-tongue
because
(1) they do not have the
ability to learn English
(2) they are slow
learners
(3) they are not
motivated to learn
(4) they lack enough
competence and the
structures of the two
languages are different
Ans: (4)
96. A child studying in
Class-III says: "I dranked
the water." It indicates
that the child
(1) has overgeneralized
the rule for marking
past tense verbs,
showing that learning is
taking place
(2) is careless and
needs to be told that
she should be
conscious of such
errors
(3) has not learnt
grammar rules
properly
(4) should memories
the correct sentence
Ans: (1)
97. Leena uses Big
Reading Books in her
language classes to
(1) use these illustrated
colourful books for
reading together
(2) use them for big
students of different
ages
(3) allow students to
read at home
(4) ensure books carry
a lot of information
Ans: (1)
98. Grammar should be
taught by
(1) giving clear
explanations
(2) enabling practice in
context
(3) asking students to
learn rules
(4) making learners do
written assignments
Ans: (2)
99. Children who are
differently abled join a
new school. Teachers
give different
reactions. Which one
reflects the concept of
inclusive education?
(1) "Good, it will provide
a good opportunity for
the children to learn to
help each other and be
supportive."
(2) "Such children should
go to special schools
where they will learn
better."
(3) "Oh! How can I teach
children who cannot
even read? "
(4) "I'm worried that my
class may not accept
these children and
some of the
mischievous children
may even harm the
poor kids."
Ans: (1)
100. The Right of
Children to Free and
Compulsory Education
Act, 2009 stipulates
that learning should be
(1) through activities in
a child-friendly manner
(2) supported by extra
coaching
(3) restricted to co-
scholastic subjects
(4) carefully monitored
by frequent testing
Ans: (1)
101. A teacher can
cater to the learning
styles of all the children
by
(1) advising the children
to join drawing/dance/
music classes
(2) employing a variety
of teaching methods
and modes of
assessment which
cater to diversity
among' learners
(3) teaching every
lesson thoroughly and
revising the lessons
(4) testing the children
frequently
Ans: (1)
102. As part of a class
project, a teacher
planned a salad fruit
celebration day in which
all learners needed to
participate. The boys
protested as they felt
that boys do not cook.
The
teacher should
(1) make an attempt to
counsel the boys,
impressing upon them
that gender
stereotyping is not
healthy
(2) respect the
sentiments of the boys
and allow them not to
participate in the class
project
(3) ignore such
protests and tell the
boys what she thinks
of their bias
(4) complain to the head
of the school seeking
action against the boys
Ans:
103. Read the two
sentences given below:
The lizard ate the fly.
The fly ate the lizard.
A teacher can use this
example to explain that
(1) they are examples
of reported speech
(2) they are a collection
of words
(3) there is no
difference in the two
sentences because
both have the same
words
(4) when subject and
object change
positions, the meaning
of the sentence
changes
Ans: (4)
104. Ritu often makes
errors in Subject-Verb
concord. The teacher
can help her by
(1) asking Ritu to learn
the rules and scolding
her
(2) asking Ritu to write
the rules ten times in
her notebook
(3) taking up many
examples for the entire
class and paying special
attention to Ritu
(4) explaining to her the
rules of grammar
Ans: (3)
105. Ria is unable to
pronounce the words
'smile' and 'school'
clearly. As her teacher,
what will you do?
(1) Humiliate Ria by
isolating her and asking
her to repeat the
words
(2) Asking the entire
class to repeat the
words and appreciating
Ria when she repeats
them correctly
(3) Make Ria repeat the
'words' many times
(4) Make Ria understand
the meaning and sound
pattern and get the
class as a whole to
listen to these words
through an audio-visual
medium
Ans: (4)
Directions: Read the
passage given below
and answer the
questions that follow
(Q. No. 106 to 114) by
selecting the most
appropriate option.
1. Max Weber laid the
foundation for my
belief that decent and
hard-working people
with high aspirations
make great nations, no
matter what the odds
are. This was the first
piece
of the development
puzzle for me.
Mahatma Gandhi
opened my eyes to the
importance of good
leadership in raising the
aspirations of people,
making them accept
sacrifices to
achieve a grand vision,
and most importantly,
in converting that
vision into reality. He
unleashed the most
powerful instrument
for gaining trust -
leadership by example.
He ate,
dressed, travelled and
lived like the poor.
Walking the talk was
extremely important to
the Mahatma who
understood the pulse
of our people like no
other Indian leader. The
biggest lesson for me
from Gandhi's book and
life is the importance
of leading by example. I
realized fairly early
that this was the
second piece of the
development puzzle.
2. Frantz Fanon's book
on the colonizer
mindset of elites in a
post-colonial society
opened my eyes to the
role of the bureaucracy
and the elite in
decelerating the
progress of the
poor and the
disenfranchised. The
colonial mindset of the
'dark elite in white
masks" in a post-
colonial society - the
mindset that the ruled
and the rulers have
different sets of
rights and
responsibilities with a
huge asymmetry in
favour of the rulers -
was indeed the third
piece of the
development puzzle. I
see this attitude of the
Indian elite every day in
how they send their
children to English
medium schools while
forcing the children of
the poor into
vernacular schools,
extol the virtues of
poverty while living in
luxury, and glorify the
rural life while they sit
comfortably in cities.
Source: A Better India, A
Better World'
- N.R. Narayana Murthy
(Adapted)
106. The main purpose
of the author in the
above passage is to
(1) delineate the lesson
he has learnt for the
development of a
nation
(2) prioritise goals for
only economic
development of India
(3) discuss the
different writers he
has read
(4) argue why India
should not be
considered a developed
country
Ans: (1)
107. The first piece of
the development
puzzle, according to
the author, is
(1) imbuing the citizens
of the country with
decency and
aspirations
(2) the need for making
people understand the
importance of leading
an idealistic and simple
life
(3) creating a team of
industrious people for a
national cause
(4) the importance of
decent, inspired and
industrious people for a
nation's development
Ans: (4)
108. Mahatma Gandhi
proved that only
leadership by example
can
(1) gain the trust of the
people so that they are
willing to make
sacrifices for a larger
cause
(2) inspire people to eat,
dress, travel and live
like the poor
(3) mobilise the people
of a country against
colonial rule
(4) fully and properly
understand the pulse
of the people of a
country
Ans: (1)
109. The expression
'walking the talk' means
(1) being diplomatic in
one's behaviour an
words
(2) practising what one
preaches
(3) addressing public
gatherings in an
election campaign
(4) talking to the
common people by
mingling with them
Ans: (2)
110. The colonial
mindset of 'dark elite in
white masks' with
reference to the
passage is
(1) looking down upon
the poor and the
disenfranchised
(2) the bureaucratic
practice of according
topmost priority to
confidentiality in official
dealings
(3) discriminating people
on the basis of the
colour of their skin
(4) an assumption that
the administrators and
politicians have more
rights and privileges
than the common
people
Ans: (4)
111. Extolling 'the
virtues of poverty while
living in luxury' is an
instance of
(1) the ideal of a good
government
(2) the need to make
people adopt a simple
life
(3) the hypocrisy of the
people of our country
(4) practising what you
preach
Ans: (3)
112. 'I realized fairly
early that this was the
second piece of the
development puzzle.'
The underlined part of
this sentence is a/an
(1) Noun clause
(2) Verb clause
(3) Adjective clause
(4) Adverbial phrase
Ans: (1)
113. Pick out a word or
phrase from the
second paragraph of
the passage that
means the same as 'to
make (something) go
slower'.
(1) decelerating
(2) vernacular
(3) disenfranchised
(4) dark elite
Ans: (1)
114. 'Development' is a
noun with '-ment' as a
suffix. Which of the
following will become a
noun if we add the
suffix '-ment' to it?
(1) Enchant
(2) Endure
(3) Extort
(4) Enter
Ans: (1)
Directions: Read the
poem given below and
answer the questions
that follow (Q. No. 115
to 120) by selecting the
most appropriate
option.
On A Tired Housewife
Here lies a poor woman
who was always tired,
She lived in a house
where help wasn't hired:
Her last words on earth
were: 'Dear friends,
I am going
To where there's no
cooking, or washing, or
sewing,
For everything there is
exact to my wishes,
For where they don't
eat there's no washing
of dishes.
I'll be where loud
anthems will always be
ringing,
But having no voice I'll
be quit of the singing.
Don't mourn for me
now, don't mourn for
me never,
I am going to do nothing
for ever and ever.'
Anonymous
115. The woman
described in the poem
(1) lived in her own
house
(2) worked in the house
of a rich man
(3) was very busy doing
chores
(4) was no more
Ans: (4)
116. The woman was
always tired because
(1) she did all the
household work without
any help
(2) she had hardly
anything to eat
(3) she was physically
very weak
(4) she was suffering
from a serious ailment
Ans: (1)
117. The woman
wanted to go to a place
where
(1) people would take
good care of her
(2) people would
sincerely mourn for her
(3) people didn't sing or
dance
(4) people didn't cook,
wash or sew
Ans: (4)
118. The woman's
account in the poem
shows
(1) how a woman can
escape from work
(2) how we should help
each other
(3) how overworked a
housewife is
(4) that there is no
work in heaven
Ans: (3)
119. 'For everything
there is exact to my
wishes,' In this line, the
word 'exact' can be
interpreted to mean
(1) according
(2) leading
(3) contrary
(4) contributing
Ans: (1)
120. The rhyme
pattern in the poem is
(1) aa, bb, cc, dd, ee
(2) aa, ab, bc, cd, de
(3) ab, ab, ab, ab, ab
(4) aa, ab, cd, cd, ee
Ans: