Sunday, February 17, 2013

TET
ENVIRONMENTAL
SCIENCE MCQs
1. We have days
and nights
because of:
(a) Earth's
rotation
(b) Earth's
revolution
(c) Sun's rotation
(d) Sun's
revolution
2. The tail of
flying birds acts
as rudder. By this
statement we
can understand
that the tail acts
as:
(a) A part of the
body which is
beautiful
(b) A part which
wards off flies
and mosquitoes
(c) A part which
guides the bird
while flying
(d) A part which
helps the bird
take off
3. The
combination of
which of the
following soils is
best for plant
growth
(a) Clay, sand &
gravel
(b) Humus, clay &
gravel
(c) Sand, humus
& gravel
(d) Humus, sand
& clay
4. Which of the
following does
not belong to the
group formed by
the other trees?
(a) Mango
(b) Coconut
(c) Tamarind
(d) Neem
5. In spring which
of the following
occurs?
(a) The days are
longer & nights
are shorter
(b) The nights
are longer & days
are shorter
(c) Days and
nights are of
almost equal
duration
(d) None of the
above
6. Which of the
following plays an
important role in
the cause of
rainfall
(a) Evaporation
(b) Condensation
(c) Both
evaporation &
condensation
(c)
Filteration
7. A human body
consists of _______
_ number of
bones
(a) 205
(b) 206
(c) 207
(d) 208
8. Sanjay has a
sugar cube in her
mouth, in which
part of his
tongue, will the
cube be
sweetest?
(a) Front
(b) Middle
(c) Rear
(d) Sides
9. The mosquito
repellent (coils,
mats and liquids)
that we generally
use in our homes
are:
(a) Pesticides
(b) Fertilizers
(c) Sedatives
(d) Insecticides
10. Cows have
strong grinding
teeth at the
back of the
mouth, but they
cannot eat the
flesh of the of
other animals.
This is because:
(a) They do not
need to eat the
flesh
(b) They don't
have strong
grinding teeth at
the front
(c) They don't
have long sharp
pointed teeth
(d) They dislike
eating flesh
11. During
summer the
earth is
(a) Closer to the
sun
(b) Away from
the sun
(c) Closer to the
moon
(d) Away from
the moon
12. Non-green
plants like
mushroom can't
make their own
food because:
(a) They are too
small
(b) They lack
chlorophyll
(c) They lack
photo-tropism
(d) They lack
roots to suck
water
13. Most of the
reptiles like
snakes,
crocodiles, etc.
eat their food by:
(a) Tearing its
flesh
(b) A process
called cud
chewing
(c) Swallowing it
as a whole
(d) Sucking its
blood
14. How much
time does the
earth take to
complete one
rotation?
(a) 24 hrs.
(b) 1 day
(c) 1 year
(d) Both A & B
15. How many
muscles are
there in a human
body?
(a) 600
(b) 700
(c) 800
(d) 900
16. Which of the
following is not a
part of the
excretory
system?
(a) Eyes
(b) Kidneys
(c) Lungs
(d) Skin
17. During
breathing which
gas is most
required by us?
(a)
Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Carondioxide
(d) Nitrogen
18. Which part of
the body
controls all the
other organs?
(a) Heart
(b) Eyes
(c) Brain
(d) Stomach
19. Flamingos
have ______ kind of
feet
(a) Perching
(b) Wading
(c) Webbed
(d) None of these
20. The tomato
plant falls under
the category of:
(a) Herbs
(b) Shrubs
(c) Trees
(d) Grass
21. Which Indian
scientist has got
a Nobel Prize for
his contribution
in physics?
(a) Rabindra Nath
Tagore
(b) Mahatma
Gandhi
(c) Albert Einstein
(d) Hargovind
Khurana
22. When some
sugar is
dissolved in a
glass of water,
the water level:
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains the
same
(d) None of the
above
23. The nature of
relationship
between
condensation &
evaporation is:
(a) They are the
same
(b) They are
opposite
(c) They are
similar but not in
all respects
(d) None of the
above
24. We slip very
easily on a wet
floor because
(a) Water
reduces the
friction
(b) Water
increases the
friction
(c) We slip
because we lose
our balance
(d) None of the
above
25. The process
of solid changing
into liquid upon
the supply of
heat is called:
(a) Condensation
(b) Evaporation
(c) Melting
(d) Boiling
26. When we
exhale, our lungs
have to:
(a) Contract
(b) Expand
(c) Be still
(d) None of the
above
27. Our head is
made up of only
one movable
bone; it is called:
(a) Skull
(b) Cranium
(c) Jawbone
(d) Collarbone
28. The young
ones of the frog
are called:
(a) Young frogs
(b) Frog cubs
(c) Puppies
(d) Tadpoles
29. Paper is
mainly made up
of:
(a) Cellulose &
starch
(b) Polythene &
cotton
(c) Bamboo &
grass
(d) Sunflower &
Maize
30. Our sun is:
(a) Planet
(b) Satellite
(c) Comet
(d) Star
ANSWERS
1. (a) 2. (c)
3. (d)
4. (b)
5. (c)
6. (c) 7.(b)
8. (a)
9. (d)
10. (c)
11. (a) 12. (b)
13. (c)
14. (d)
15. (a)
16. (a) 17. (b)
18. (c)
19. (b)
20. (a)
21. (d) 22. (c)
23. (b)
24. (a)
25. (c)
26. (a) 27. (c)
28. (d)
29. (c)
30. (d)