Sunday, March 24, 2013

25 multiple choice Qsns on History

Multiple
choice
Questions
on Indian
History- I
1. Name the
first person
who use the
term "Indus
civilization".
?
(a) John
Marshall
(b) James
Hicki
(c) Daya
Ram Sahni
(d) Mackay.
Ans. A
2. Which one
of the
following is
the largest
Indian site
of Indus
civilization.?
(a)
Mohenjodar
o
(b) Dholavira
(c)
Kalibangan
(d) Lothal
Ans. B
3. Who
introduced
the
permanent
settlement
in Bengal.?
(a) Lord
Dalhousie
(b) William
Bentick
(c) Lord
Curzon
(d) Lord
Cornwallis
Ans. D
4. Who was
the first
Indian to be
selected to
the British
parliament.
?
(a) Dadabhai
Naoroji
(b) G.K
Gokhale
(c) Bipin
Chandra Pal
(d) Lala
lajpat Rai
Ans. A
5. The first
telegraph
line
between
Kolkata and
Agra was
opened in.?
(a) 1852
(b) 1854
(c) 1876
(d) 1988
Ans. B
6. Which
British
Governor
General
introduced
Postage
Stamp in
India.?
(a) Lord
Auckland
(b) Lord
Canning
(c) Lord
Dalhousie
(d) Lord
William
Bentick
Ans. C
7. Agra city
was
founded
by.?
(a) Bahlol
Lodi
(b) Firoz
Tughlaq
(c)
Shikandar
Lodi
(d) Khizr
Khan.
Ans. C
8. Poona
pact was
signed
between .?
(a) Gandhi ji
and Lord
Irwin
(b) Gandhi ji
and B.R.
Ambedkar
(c) Gandhi ji
and Jinnah
(d) Gandhi ji
and S.C
Bose
Ans. B
9. The
Ghadar
Movement
was
founded
by.?
(a) Ajit Sngh
(b) Lala
Hansraj
(c) Lala
Hardhayal
(d) M. Gandhi
ji
Ans. C
10. Who is
recognized
as the
Father of
Geometry.?
(a)
Pythagoras
(b) Euclid
(c) Johan
Kepler
(d) Rene
Descartes
Ans. B
11. The
Doctrine of
three
jewels-
Right belief,
Right
conduct,
and Right
Knowledge
is.?
(a)
Buddhism
(b)
Christianity
(c) Jainism
(d) None
Ans. C
12. Who
among the
following
drafted the
resolution
of
fundament
al rights for
the Karachi
Session of
Congress in
1931.?
(a) Dr. B.R
Ambedkar
(b) Dr.
Rajendra
Prasad
(c) Sardar
Patel
(d) J.L
Nehru
Ans. C
13. Who was
the
Francisco
De Almeida.?
(a) French
Viceroy in
India
(b) Dutch
Viceroy in
India
(c)
Portuguese
Viceroy in
India
(d) English
Viceroy in
India
Ans. C
14. The first
muslim king
to conquer
Deccan
was.?
(a) Moh.bin
Tughlaq
(b) Akbar
(c) Ala-ud-
din- Khilji
(d) Balban
Ans. C
15. Who was
the first
Sultan of
Delhi to
introduce
the
practice of
Sijda.?
(a) Balban
(b) Firoz
Tughlaq
(c)
Mohammad
Tughlaq
(d) Ala-ud-
din Khilji
Ans. A
16. Non-
cooperation
movement
was called
off by
Gandhi ji
because
of.?
(a) Chauri-
chaura
incident
(b)
Governmen
t accepted
the
demands of
Indian
leaders
(c)
Repressive
measures
adopted by
the
Governmen
t
(d) None
Ans. A
17. Alai
Darwaza is
a Gateway
to.?
(a) Khana
mosque
(b) Siri
(c) Qutub
Minar
(d) Agra Taj
Mahal
Ans. C
18. Who was
the Founder
of "Chola
Dynasty".?
(a)
Vijayalaya
(b)
Rajendra-I
(c)
Dantidurg
(d) Balban
Ans. A
19. The
Battle of
Haldi Ghati
was fought
between
whom.?
(a) Akbar
and
Aurangzeb
(1757)
(b) Akbar
and Rana
Pratap
(1576)
(c) Akbar
and Raja of
Mewar
(1576)
(d) Akbar
and Tipu
Sultan
( 1566)
Ans. B
20. Who said
" My
ultimate
aim to wipe
every tear
from every
eye".?
(a) Gandhi ji
(b)
Jawaharlal
Nehru
(c)
Dayanand
Saraswati
(d)
Vivakanand
Ans. B
21. Who was
the first
Viceroy of
India.?
(a) Lord
Clive
(b) Lord
Dalhousie
(c) Lord
Canning
(d) Lord
Hastings
Ans. C
22. Chandra
Gupta
Maurya
spents his
last days
at.?
(a)
Shravana
Belgola
(b) Nalanda
(c) Ujjain
(d) Patna
Ans. A
23. Charak
was the
court
physician
of.?
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c)
Chandragup
ta
(d)
Samudragu
pta
Ans. B
24. Changiz
Khan, who
invaded
India in 13th
century
belonged
to.?
(a) Arab
(b) China
(c) Mongol
(d) Tibet
Ans. C
25. The
Zabti
system
was
conceived
by.?
(a) Akbar
(b) Sher
Shah
(c) Sikandar
Lodi
(d) Moh.
Tughlag
Ans. A