Tuesday, April 9, 2013

INDIAN CONSTITUTION
MCQs
1. The word ex-officio
means included or
allowed because of
holding the office of the
Vice President of India
(a) he/she would
automatically become
the Chairperson
(b) he/she would be
elected by the people
directly
(c) he/she would be
nominated by the
President of India
(d) None of the above
Ans. (a)
2. Which of the following
statement is not
correct?
(a) If the majority of
the house votes
against minister
continues in power
(b) If the majority of
the house votes for the
motion the council of
ministers has to resign
(c) If the President
votes against the
motion of the council of
ministers 1s to resign
(d) None of the above
Ans. (c)
3. Which of the following
is not correct?
(a) Starred questions
are for oral answers.
(b) Non-starred
questions and written
answers
(c) Both are for oral and
written answers
(d) None of the above
Ans. (c)
4. The President enjoys
the following powers
(a) Financial powers
(b) Emergency powers
(c) Judicial powers
(d) All of the above
Ans. (d)
5. Which of the following
is not a judicial function
of the Parliament?
(a) It can impeach and
remove the President
out of his office
(b) It takes part in the
election of the
President
(c) It can impeach the
judges of the Supreme
Court
(d) It can impeach the
judges of the High
Court of India
Ans. (b)
6. Which of the following
is not the function of
the cabinet?
(a) All national policies of
the government are
formulated
(b) All major
appointments made by
the President are
decided by this body
(c) It decides the
country's foreign policy
(d) It rules but does not
reign
Ans. (d)
7. The Council of
Ministers at the centre
is responsible to
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Rajya Sabha
(d) The Lok Sabha
Ans. (d)
8. In the third stage of
the bill
(a) The name and
purpose of the bill is
given
(b) The bill is read and
discussed clause by
clause
(c) The bill is put to vote
(d) None of the above
Ans. (c)
9. The Parliament
follows certain types of
motions such as
(a) The no-confidence
motion
(b) Calling attention
notice
(c) Adjournment motion
(d) All of the above
Ans. (d)
10. The head of the
council of Ministers and
the actual head of the
central government is
the
(a) President
(b) Cabinet Ministers
(c)Prime Minister
(d) Vice President
Ans. (c)
11. The judicial
functions of the Indian
Parliament are -
(a) It can remove the
President out of office
(b) It can impeach the
President
(c) It can impeach the
judges of the Supreme
Court and the High
Court of India
(d) all of the above
Ans. (d)
12. The Parliament can
pass a bill on subjects
mentioned in the state
list if members of
(a) The Rajya Sabha
adopts a resolution to
that effect by two-
third majority
(b) The Lok Sabha
adopts a resolution to
that effect by two
third majority
(c) The Lok Sabha
adopts a resolution by
simple majority
(d) The Rajya Sabha
adopts a resolution to
that effect by absolute
majority.
Ans. (a)
13. Which statement is
correct?
(a) The Indian Parliament
controls the Executive
(b) The Speaker
controls the Prime
Minister
(c) The Vice President
controls the Speaker
(d) All of the above are
correct
Ans. (a)
14. Which of the
following are not the
functions of
legislature?
(a) To enact laws
(b) To conduct election
(c) To control finance
(d) To consider matters
of publish importance
Ans. (b)
15. Which of the
following do not have
bicameral legislature?
(a) England
(b) India
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans. (c)
16. Which body can sit
as the court of
impeachment for the
trial of the President?
(a) The Supreme Court
(b) The Election
Commission
(c) The Parliament
(d) The Prime Minister
Ans. (c)
17. Who is the first
citizen of the country?
(a) The wife of the
President
(b) The father of the
President
(c) The President
himself
(d) The Prime Minister
Ans. (c)
18. President rule is
imposed in a state
under
(a) Article 353
(b) Article 356
(c) Article 351
(d) Article 359
Ans. (d)
19. Who had the
shortest term of Vice
Presidentship in India?
(a) Dr. Zakir Hussain
(b) Shri V.V. Giri
(c) Shri Krishan Kant
(d) Shri K.R. Narayanan
Ans. (b)
20. Who had the
shortest term of
Presidentship in India?
(a) Dr. F.A. Ahmed
(b) Dr. S. Radha Krishnan
(c) Dr. Zakir Hussain
(d) Dr. Shankar Dayal
Sharma
Ans. (c)