Tuesday, April 23, 2013

Postal Asst Exam Solved English paper 21apr2013

He said, "I must go home at once."
(A) He said that he had to go home
then
(B) He said that he must go home then
and there
(C) He said that he must have gone
home at once
(D) He said that he had to go home at
once
52. Miss Ragini said to me, "Put these
pencil shavings in the dustbin."
(A) Miss Ragini said to me to put these
pencil shavings in the dustbin
(B) Miss Ragini ordered me to put these
pencil shavings in the dustbin
(C) Miss Ragini asked me to put those
pencil shavings in the dustbin
(D) Miss Ragini told me to put those
pencil shavings in the dustbin
53. She said, "oh dear! I have just
missed the bus.":
(A) She said with regret that she had
just missed the bus
(B) She exclaimed that she has just
missed the bus
(C) She regretted that she just missed
the bus
(D) She narrated that she just missed
the bus
DIRECTIONS: Fill in the blank with
correct preposition
54. He invited all his friends............ tea
(A) On
(B) For
(C) To
(D) In
55. Rita drove............ a red light.
(A) In
(B) Through
(C) From
(D) Among
56. Distribute the sweets equally............
four children.
(A) Among
(B) In
(C) Between
(D) Through
57. Identify the adverb in the following
sentence.
He spoke well at the meeting last
night.
(A) Last Night
(B) Meeting
(C) Well
(D) All of these
58. Identify which is not adverb from
among following underlined words in
the given sentences.
She sings pretty well. I do my work
carefully. He is wise enough to
understand the trick. The flower
smells sweet.
(A) Enough
(B) Carefully
(C) Pretty
(D) Sweet
59. Given below is the sentence in
active voice. Choose the correct
sentence given in passive voice amon
the alternatives.
Ought you not to reveal the truth
now?
(A) Should the truth need not be
revealed by you then?
(B) Ought the truth not to be revealed
by you now?
(C) Ought the truth not to be revealed
by you then?
(D) Ought the truth need not be
revealed by you now?
60. Choose the incorrect sentence
among the following:
(A) By next December we shall have
been living here for six years.
(B) I have been writing four letters
since morning.
(C) At this time tomorrow we will be
watching a film
(D) I have been standing here for
hours.
61. Given below are four substitutions
for the underlined part. Choose the
correct alternative to make the
sentence grammatically correct.
Make haste lest you should not be
caught in the storm:
(A) You might be
(B) You could be
(C) You should be
(D) Otherwise you can be
DIRECTIONS: In this section each
sentence has three parts indicated by
(A), (B) and (C). Read each sentence to
find out whether there is an error. If
you find an error in any one of the
parts (A), (B), (C) indicate your
response by blackening the letter
related to that part in the OMR sheet
provided. If a sentence has no error,
indicate this by blackening "D" which
stands for no error. Error may belong
to grammar usage.
62. Seldom we have been treated (A)/
in such a rude manner (B)/ by the
police Personnel (C)/ No error (D)
63. Some men are born great (A)/
some achieve greatness (B)/ and some
had greatness thrust on them (C)/ No
error (D)
64. Beware of (A)/ a fair-weather
friend (B)/ who is neither a friend need
nor a friend indeed (C)/ No error (D).
65. What shall be correct combination
of two simple sentences into a
complex sentence by using a noun
clause?
Can you come? He asked me:
(A) He asked me to come
(B) He asked me if I could come
(C) He asked me whether I can come?
(D) He asked me whether I might come
66. Identify the nouns used both for
singular and plural form:
(A) Sheep
(B) Wolf
(C) Axis
(D) Goat
DIRECTIONS: Fill the correct article
67. Ramesh's father is ____ M.P and
Suresh's father is _______Member of
Legislative Assembly.
(A) An, A
(B) An, An
(C) A, An
(D) An, The
DIRECTIONS Complete the sentence
correctly
68. Ram is so proud of his position that
he _________ his subordinates.
(A) Looks for
(B) Looks into
(C) Looks down upon
(D) Looks after
DIRECTIONS: Complete the sentence
with correct adversative conjunction
69. Shruti ran fast ______ she missed
the train
(A) But
(B) Nevertheless
(C) Yet
(D) Nonetheless
DIRECTIONS: Choose the word which is
similar or most nearly similar in
meaning as the word given in bold and
mark your answer.
70.Sagacious:
(A) Clever
(B) Strong
(C) Obstinate
(D) Ridiculous
71. Curtly:
(A) Sadly
(B) Rudely
(C) Frankly
(D) Happily
72. Abbreviate:
(A) Extend
(B) Abridge
(C) Conclude
(D) Thwart
DIRECTIONS: Choose the word which is
opposite in meaning as the word given
in bold and mark your answer.
73. Indifference:
(A) Responsiveness
(B) Different
(C) Neutrality
(D) Sophistication
74. Exceptional:
(A) Formal
(B) Neutral
(C) Normal
(D) Traditional
75. Tragic:
(A) Humorous
(B) Funny
(C) Light
(D) Comic
Answer keys
51 (A) 52 (C) 53 (C) 54 (C) 55 (B) 56 (A)
57 (C) 58 (D) 59(B) 60 (A)
61 (A) 62 (D) 63 (C) 64 (C) 65 (B) 66 (A)
67 (A) 68 (C) 69 (A) 70 (A)
71 (B) 72 (B) 73(A) 74 (C) 75 (D)