Monday, April 22, 2013

Questions with Answer key- Postal Assistant Exam 2013 (Phase 1- 21 April 2013) Exam Part A - General Knowledge

1. Government of India
has recently granted
"Maharatna Status to
two more Navratna
Public Sector
enterprises. Which are
the these new
companies joining the
club of Maharatna
public sector
undertakings.
(A) Steel authority of
India Limited and
National Thermal Power
Corporation Limited
(B) Bharat heavy
Electrical Ltd and Gas
authority of India
Limited
(C) Indian Oil Corporation
and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy
Electricals Limited and
Oil and Natural Gas
Corporation
Ans. (B) Bharat heavy
Electrical Ltd and Gas
authority of India
Limited
2. India's newly built and
tested missile 'Astra' is
meant for
(A) Surface to surface
strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike
Ans. (B) Air to Air
Strike
3. The Governor General
who adopted a policy of
Europeanization of
Bureaucracy and an
exlusion of Indian from
higher posts
(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie
Ans. (C) Cornwallis
4. During which
movement Bal
Gangadhar Tilak was
given the epithet
Lokmanya and Gandhiji
give the slogan 'swaraj
in a year' respectively:
(A) Home rule Movement
and Non Cooperation
Movement
(B) Swadeshi Movement
and Dandi March
(C) Quit India Movement
and Civil Disobedience
Movement
(D) Khilafat Movement
and Civil Disobedience
Movement
Ans. (A) Home rule
Movement and Non
Cooperation
Movement
5. Recently Dargah
Muinuddin Chisti at
Ajmer was in news due
to visit of Pakistani
Prime Minister Dargah
Muinudding Chisti at
Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) IItutmish
(D) Khijra Khan
Ans. (B) Alauddin
Khilji
6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminium
(C) Lead
(D) Copper
Ans. (B) Aluminium
7. Which one of the
following is the land
area in the extreme
south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Cammiran
(D) Puducherry
Ans. (A) Indira Point
8. The ozone layer lies in
the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these
Ans. (C) Stratosphere
9. In Union Budget
2013-14, "Voluntary
Compliance
Encouragement
Scheme" was launched
by Government of India.
This scheme is related
to:
(A) Service Tax
(B) Commodity
Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities
Transaction Tax
Ans. (A) Service Tax
10. Economic Survey
2012-13 states that
Non Performing Assets
of increased from
2.36% to 3.57% in
September, 2012. The
description of Non
performing Assets was
with reference to which
sector.
(A) Telecom Sector
(B) Human Resource
Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector
Ans. (D) Banking
Sector
11. This is the rate at
which Reserve Bank of
India borrows money
from commercial
banks:
(A) Reverse Repo rate
(B) Statutory Liquidity
ratio
(C) Repo rate
(D) Cash reserve ratio
Ans. (A) Reverse
Repo rate
12. As per election
commission of India,
how many recognized
national political parties
are there in India?
(A) 6
(B) 2
(C) 7
(D) None of these
Ans. (A) 6
13. The present deputy
chairman of Rajya
Sabha is elected
member of Parliament
from which State of
India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans. (C) Kerala
14. The constitution of
India was adopted on:
(A) 26th January, 1950
(B) 15th August, 1947
(C) 26th November,
1949
(D) 26th January, 1951
Ans. (C) 26th
November, 1949
15. The Present
strength of Rajya
Sabha members is .....
out of which..... are
representatives of
states and union
territories of Delhi and
Puducherry and .... are
nominated by president:
(A) 250, 238, 12
(B) 247, 235, 12
(C) 245, 233, 12
(D) 248, 236, 12
Ans. (C) 245, 233, 12
16. Which of the
following glands
produces insulin in
human body?
(A) Pancreas
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Pituitary
Ans. (A) Pancreas
17. Which of the
following is food
poisoning organism
(A) Clostridium
botulinum
(B) Streptomyces
fecalis
(C) Lacto bacillus
(D) None of these
Ans. (A) Clostridium
botulinum
18. Development of
goitre (Enlarged thyroid
gland) is mainly due to
deficiency of:
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Iodine
(D) Iron
Ans. (C) Iodine
19. The emission of
which casuses global
warming?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrocarbon
Ans. (A) Carbon
dioxide
20. Who was adjudged
player of the
tournament by scoring
most number of runs in
the tournament in
women's world cup
cricket held recently:
(A) Jess Cameron
(B) Megan Schutt
(C) Anya Shrubsole
(D) Suzie Bates
Ans. (D) Suzie Bates
21. Who won the
inaugural Hockey India
League ended in Ranchi
recently:
(A) Ranchi Rhinos
(B) Uttar Pradesh
Wizards
(C) Delhi Wave Riders
(D) Mumbai magicians
Ans. (A) Ranchi Rhinos
22. FIFA-2014 world cup
is proposed to be held
in:
(A) Quatar
(B) Brazil
(C) Spain
(D) Russia
Ans. (B) Brazil
23. Wanchoo committee
Dealt with:
(A) Direct Taxes
(B) Right to Information
Reforms
(C) Agriculture Prices
(D) Parliamentary
Reforms
Ans. (A) Direct Taxes
24. Kyoto Protocol is:
(A) An international
agreement for
extradition of foreign
enemy
(B) An international
agreement describing
formula for conversion
of foreign exchange
(C) An international
agreement to reduce
green house gases
(D) An international
agreement to deal with
International Terrorists
organization
Ans. (C) An
international
agreement to reduce
green house gases
25. India successfully
completed its 101th
space mission by
launching Indo - French
satellite SARAL recently.
This satellite is for:
(A) Preparation of a
detailed and complete
map of Antarctica
(B) Study the climate on
Mars
(C) Oceanographic study
(D) None of these is
true
Ans. (C)
Oceanographic studyt