Monday, June 17, 2013

25 Multiple Questions With Answers

26. Which of the
following Vedangas
contains the Srautra,
the Grihya and the
Dharma Sutras?
(a) Nirukta (b) Shiksha
(c) Chhandas (d) Kalpa
27. In the Vedic
society, the term
used to denote a
group of families
was
(a) Gotra (b) Jana
(c) Vish (d) Grama
28. The tax which
the kings used to
collect from the
people in the Vedic
period was called
(a) Kara 1 (b) Varman
(c) Bali (d) Vidatha
29. In Rig Vedic
period, the most
important
functionary after the
king was
(a) Purohita (b) Senani
(c) Law Officer (d) Tax
Collector
30. The Puranas
are……. in number.
(a) 18 (b) 25
(c) 52 (d) 108
31. 'The world is God
and God is my soul' is
the philosophy
contained in the
(a) Vedas (b) Puranas
(c) Brahamanas (d)
Upanishads
32. The religion of
early Vedic Aryans
was primarily one of
(C.D.S.1995)
(a) Worship of nature
and bhakti
(b) Bhakti
(c) Image worship and
yajnas
(d) Yajnas and worship
of nature
33. Which one of the
following is the
earliest school of
Indian philosophy?
(Assistant Grade,
1995)
(a) Vaisesika (b)
Samkhya
(c) Yoga (d) Karma
mimamsa
34. Which color was
commonly used in
Harappan pottery?
(a) Blue (b) Red
(c) Blue-green (d) Buff
35. Svetambaras
and Digambaras
were two sects of
(I.F.S. 1993)
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Saivism (d)
Vaishnavism
36. Which of the
following was
common both to the
Harappan society
and the Rig Vedic
society? (I.F.S.1990)
(a) Iron implements (b)
"Female deities
(c) Urban centres (d)
Horses
37. The Granary at
Harappa was made
of
(a) Bricks only (b) Bricks
and timber
(c) Bricks and stones (d)
none of these
38. Which of the
following was one of
the ingredients of
'Middle Path'
advocated by
Buddha?
(a) Abandonment of
killing (b) Right effort
(c) Speak no falsehood
(d) Giving up hankering
for wealth
39. During the
Neolithic age in India,
the only metal
known to the people
was
(a) Iron (b) Copper
(c) Gold (d) Silver
40. The great Indian
philosopher Sankara
advocated
(a) Advaita (b) Dvaita
(c) Vishistadvaita (d)
None of these
41. Barabar caves
were used for
shelter by (P.C.S.
1995)
(a) Tantrics (b) Jainas
(c) Ajiyikas (d) Tharus
42. According to the
Mimamsa system of
philosophy,
liberation is possible
by means of (I.A.S.
1995)
(a) Karma (b) Bhakti
(c) Yoga (d) Jnana
43. Which of the
following was not
practised in the Rig
Vedic society?
(a) Widow remarriage (b)
Polyandry
(c) Child marriage (d)
Levi rate
44. The
distinguishing
feature of
Upnishadic thought is
(a) Faith in idol worship
(b) Belief in karma and
rebirth
(c) Belief in practising
Veda for attaining
moksha (c) All the
above
45. Which of the
following is the
correct statement
regarding the
Buddha's attitude on
the subject of entry
of women into the
Buddhist Sangha?
(I.F.S. 1991)
(a) He was indifferent
on this subject.
(b) He gladly accepted
women into the Sangha.
(c) He did not allow
women into the Sangha.
(d) None of these
46. 'When I first saw
them I found it
difficult to believe
that they were
preshistoric; they
seemed so
completely to upset
all established ideas
about early art". This
was an observation
of Sir John Marshall
on objects found at
(a) Lothal (b)
Mohenjodaro
(c) Ropar (d) Harappa
47. According to Jain
literature, the first
Tirthankara was
(a) Rishabhadeva (b)
Parsvanatha
(c) Neminatha (d)
Mahavira
48. The triratnas
were stressed by
(C.D.S. 1993)
(a) Buddha (b) Mahavira
(c) Manu (d) Gaudapada
49. The school of
philosophy that
Ramanuja
established in the
12th century A.D.
was known as
(a) Saivism (b)
Bhagavatism
(c) Advaita (d)
Vishishtadvaita
50. What was the
rate of land revenue
as given in the
dharma shastras?
(P.C.S.1995)
(a) 1/3(b) 1/4
(c) 1/6 (d) 1/8
ANSWERS
26.(d) 27. (b) 28. (c)
29.(a) 30.(a)
31.(d) 32(d) 33. (a) 34. (b)
35. (a) 36(d) 37.(a) 38.(b)
39. (c) 40. (a)
41. (c) 42. (a) 43. (c) 44.
(b) 45.(b) 46(b) 47. (a) 48.
(c) 49.(d) 50. (c)