Wednesday, July 31, 2013

INDIAN HISTORY MULTIPLE
CHOICE QUESTIONS
(1) Who is called as
Kashmir Akbar
a) Tughril Khan
b) Jain-ul-Abdin
c) Alivardhi Khan
d) Khazir khan
Ans: ( b)
(2) The department of
slaves under Delhi
Sultanate
a) Diwan-i-Bandagan
b) Diwan-i-Istinaq
c) Diwan-i-Amir-Kohi
d) Diwan-i-
Mustakhraj
Ans: ( a )
(3) Period of rule of
Jalaluddin Khalji
a) 1280-1290
b) 1290-1296
c) 1295-1308
d) 1298-1304
Ans: ( c )
(4) The schools which
taught primary
education to Muslims
during the period
of sultanate
a) Madarsas
b) Mukhaddams
c) Makthabs
d) Kohies
Ans: ( c )
(5) Who introduced
token currency system
a) Alauddin Khalji
b) Razia Sultana
c) Balban
d) Muhammad-Bin-
Tughluq
Ans: ( d )
(6) Alauddin conquered
Chittor in 1303 and
named it as
a) Khajirabad
b) Ghaziabad
c) Janpur
d) Daulthabad
Ans: ( a )
(7) Novel expedition of
Rajendra Chala against
Srivijaya empire took
place in
a) 980 A.D
b) 1025 A.D
c) 1090 A.D
d) 1095 A.D
Ans: ( b )
(8) From whom
Vijayalaya Chola
captured Tanjore
a) Hoyasalas
b) Yadavas
c) Pandyas
d) Bahmans
Ans: ( c )
(9) Who was the last
ruler of Kakatiya
dynasty
a) Rudramadevi
b) Mahadeva
c) Ganapati Deva
d) Prataparudra
Deva
Ans: ( d )
(10) Who introduced
Arab currency for the
first time in India
a) Iltutmish
b) Balban
c) Razia Sultana
d) Qutbuddin Aibak
Ans: ( a )