Thursday, October 24, 2013

Biology Gk:

1) Strongest bone in our body is .. . .
a) Arm bone
b) Head b0ne
c) Trunk bone
d) Femur bone
ANS -femur
2) What is the scientific
term for high blood
pressure?
a) Heart attack.
b) Hypertension.
c) COPD.
d) Asthma.
ANSWER : Hypertension
3) What cell component
is commonly used for
personal identification?
a) DNA.
b) Ammonia acid.
c) RNA.
d) REM.
ANSWER : DNA
4) Which is the smallest
bone in the body?
a) Hammer.
b) Femur.
c) Patella.
d) Stirrup.
ANSWER : Stirrup
5) What method is used
to kill the bacteria in
milk?
a) Pasteurization.
b) Sterilization.
c) Chlorination.
d) Immunization.
ANSWER : Pasteurization
6) Scurvy is caused due
to deficiency of?
a) Vitamin D.
b) Vitamin C.
c) Potassium.
d) Calcium.
ANSWER : Vitamin C
7) Which is the largest
artery in the body?
a) Aorta.
b) Pulmonary Artery.
c) Coronary Artery.
d) Renal Artery.
ANSWER : Aorta
8) About how many
pints of blood are there
in the Human body?
a) 28.
b) 8.
c) 18.
d) 1.
ANSWER : 8
9) Which bone is located
in the collar region of
the human body?
a) Clavicle.
b) Frontal.
c) Hyoid.
d) Temporal.
ANSWER : Clavicle
10) What is the correct
name for the nerve
cell?
a) The neuron.
b) The neural link.
c) The nerve.
d) The responder.
ANSWER : The neuron
11) What part of eyes
adjusts to focus more
clearly?
a) Lens.
b) Retina.
c) Blind spot.
d) Lid.
ANSWER : Lens
12) Which organism is
helpful in making the
soil more fertile?
a) Roundworm.
b) Earthworm.
c) Ringworm.
d) Beetle.
ANSWER : Earthworm
13) What is the pituitary
gland attached to?
a) Brain.
b) Heart.
c) Lungs.
d) Liver.
ANSWER : Brain
14) How many joints
are there in the Human
body?
a) 410.
b) 230.
c) 567.
d) 198.
ANSWER : 230
15) What is the average
weight of Human brain?
a) 3,200 grams.
b) 1000 grams.
c) 1,400 grams.
d) 2,300 grams.
ANSWER : 1,400 grams
16) How many
chromosomes are
there in the human
gene?
a) 36.
b) 12.
c) 46.
d) 24.
ANSWER : 46
17) Where is human
appendix located?
a) Middle.
b) It is somewhat
random.
c) Left side.
d) Right side.
ANSWER : Right side
18) Which blood group is
known as Universal
recipient?
a) Group O
b) Group AB
c) Group B
d) Group A
ANSWER : Group AB
19) Where is the
tympanic membrane
found?
a) Nose.
b) Eye.
c) Liver.
d) Ear.
ANSWER : Ear
20) Botany is the study
related to:
a) Plants.
b) Bottles.
c) Insects.
d) Seeds.
ANSWER : Plant