Monday, June 16, 2014

Mental Ability MCQ Question-Answers

1. Mohan is 18th from either end of a row of boys ? How many boys are there in that row ?
(A) 26
(B) 32
(C) 24
(D) 35
2. In a class of 60 where boys are twice that of girls, Ramya ranked 17th from the top. If there are 9 boys ahead of Ramya, how many girls are after her in the rank ?
(A) 26
(B) 12
(C) 10
(D) 33
3. ‘Soldier’ is related to ‘Army’ in the same way as ‘Pupil’ is related to ……….
(A) Education
(B) Teacher
(C) Student
(D) Class
4. ‘Kilogram’ is related to ‘Quintal’ in the same way as ‘Paisa’ is related to ……….
(A) Coin
(B) Money
(C) Cheque
(D) Rupee
5. ‘Stammering’ is to ‘Speech’ as Deafness is to ……….
(A) Ear
(B) Hearing
(C) Noise
(D) Commotion
6. ‘Guilt’ is to ‘Past’ as ‘Hope’ is to ……….
(A) Present
(B) Future
(C) Today
(D) Hopeless
Directions—(Q. 7 to 9) based on the alphabets.
7. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following would be the 14th letter from your left ?
(A) N
(B) L
(C) O
(D) None of these
8. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is 12th from the left ?
(A) V
(B) T
(C) W
(D) Y
9. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is 10th to the left of the last but one letter from the right ?
(A) V
(B) X
(C) W
(D) I
10. What should come in the place of (?) in the given series ?
ACE, FGH, ?, PON
(A) KKK
(B) JKI
(C) HJH
(D) IKL
11. Typist : Typewriter : : Writer : ?
(A) Script
(B) Pen
(C) Paper
(D) Book
12. Paint : Artist : : Wood : ?
(A) Furniture
(B) Forest
(C) Fire
(D) Carpenter
13. acme : mace : : alga : ?
(A) glaa
(B) gaal
(C) laga
(D) gala
14. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT : ?
(A) UTOPTU
(B) UOTUPT
(C) TUOUTP
(D) TUOTUP
15. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
16. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D) G
17. What should come in the place of question mark in the following series ?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
18. Select the correct option in place of the question mark.
AOP, CQR, EST, GUV, ?
(A) IYZ
(B) HWX
(C) IWX
(D) JWX
19. What should come in the place of question mark in the following series ?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(B) 49
(C) 52
(D) 56
20. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is ‘prohibition’ written in that code ?
(A) NOITIBIHORP
(B) IHORPBITION
(C) ITIONBIHOTP
(D) IHORPBNOITI
21. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language ?
(A) VSS
(B) URR
(C) VTT
(D) UTT
22. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be written in the same code as—
(A) CBIECD
(B) CIBCED
(C) CBICED
(D) CIBECD
23. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is—
(A) 213310
(B) 213301
(C) 123301
(D) 012334
24. If water is called black, black is called tree, tree is called blue, blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a certain language then what is the colour of sky called in that language ?
(A) Blue
(B) Fish
(C) Rain
(D) Pink
25. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In which direction he is walking now ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
26. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards left-hand side. Which direction Shailesh was facing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
27. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Rama is taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the tallest ?
(A) Manish
(B) Pushpa
(C) Namita
(D) Nageena
28. In an examination Raj got more marks than Moti but not as many as Meena. Meena got more marks than Ganesh and Rupali. Ganesh got less marks than Moti but his marks are not the lowest in the group. Who is second in the descending order of marks ?
(A) Meena
(B) Rupali
(C) Raj
(D) None of these
29. Pointing to a photograph of a girl, Rajan said “She has no sister or daughter but her mother is the only daughter of my mother.” How is the girl in the photograph related with Rajan’s mother ?
(A) Sister in law
(B) Grand daughter
(C) Daughter in law
(D) None of these
30. If Amit’s father is Billoo’s father’s only son and Billoo has neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Amit and Billoo ?
(A) Uncle—Nephew
(B) Father—Daughter
(C) Father—Son
(D) Grandfather—Grandson
31. An application was received by inward clerk in the afternoon of a weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the application to the desk officer. Desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the application was received by the inward clerk ?
(A) Tuesday
(B) Earlier week’s Saturday
(C) Wednesday
(D) Monday
32. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10 : 45 a.m., what is the time for the next flight ?
(A) 2 : 20 a.m.
(B) 3 : 30 a.m.
(C) 3 : 55 p.m.
(D) 3 : 20 p.m.
33. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition and 5 failed in the examination. How many boys were there in that class ?
(A) 44
(B) 40
(C) 50
(D) 55
34. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they interchange their position Jaya becomes 19th from the right. What is Indra’s position from the left ?
(A) 21st
(B) 19th
(C) 23rd
(D) 20th
35. How many 5’s are there in the following sequence of numbers which are immediately preceded by 7 ?
8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Directions—(Q. 36 to 39) Select the one which is different from the other three.
36. (A) Bokaro
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Agra
37. (A) January
(B) February
(C) July
(D) December
38. (A) Bible
(B) Panchsheel
(C) Geeta
(D) Quran
39. (A) Star
(B) Sun
(C) Sky
(D) Moon
40. How many 8’s are there in the following sequence which are immediately preceded by 6 but not immediately followed by 5 ?
6 8 5 7 8 5 4 3 6 8 1 9 8 5 4 6 8 2 9 6 8 1 3 6 8 5 3 6
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
41. If EARTHQUAKE is coded as MOGPENJOSM then EQUATE will be coded as—
(A) MENOPM
(B) MENOMP
(C) NJOGPM
(D) MNJOPM
42 If COUNTRY is coded in certain way as EMWLVPA, ELECTORATE will be coded in the same manner as—
(A) CJCEFQPYWC
(B) CJGERQTYVG
(C) CNCERQPCRG
(D) GJGAVMTYVC
43. ‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to ……….
(A) Drink
(B) Fish
(C) Wash
(D) Swim
44. ‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ……….
(A) Injure
(B) Peel
(C) Prick
(D) Attack
Directions—(Q. 45 to 50) Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
45. (A) Green
(B) Red
(C) Colour
(D) Orange
46 (A) Rabbit
(B) Crocodile
(C) Earthworm
(D) Snail
47. (A) Polo
(B) Chess
(C) Ludo
(D) Carrom
48. (A) Sun
(B) Universe
(C) Moon
(D) Star
49. (A) Cheese
(B) Milk
(C) Curd
(D) Ghee
50. (A) Carrot
(B) Radish
(C) Potato
(D) Brinjal
Answers :
1. (D) 2. (B)
3. (D) As ‘Soldier’ is a part of ‘Army’ in the same way ‘Pupil’ is a part of ‘Class’.
4. (D)
5. (B) As ‘Stammering’ is a defect of ‘Speech’ in the same way ‘Deafness’ is a defect of ‘Hearing’.
6. (B)
7. (D) The 14th letter from the left in the sequence of alphabet when it is reversed, is M.
8. (B) The letter 12th from the left in alphabet is L and the 8th letter to the right of ‘L’ is ‘T’.
9. (C) The last but one letter from the right is Y and from Y the 10th letter to left is O and from O, 8th letter to the right is ‘W’.
10. (A)
11. (B) As the tool for ‘Typist’ is ‘Typewriter’, similarly the tool for the writer is ‘Pen’.
12. (D) As ‘Paint’ is used by ‘Artist’, similarly ‘Wood’ is used by ‘Carpenter’.
13. (D) 14. (D)
15. (C) As ‘Medicine’ cures the ‘Patient’, similarly ‘Education’ educates the ‘Student’.
16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (B) 20. (D) 21. (C) 22. (B)
23. (A) 24. (C) 25. (B) 26. (D) 27. (A) 28. (C) 29. (B) 30. (C)
31. (C) The application was received by the inward clerk on Wednesday.
32. (D) 33. (D) 34. (A)
35. (A) Reqd. ‘5’s are printed boldly in the sequence below :
8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8
36. (D) All the rest cities are famous for Ironindustry.
37. (B) Each of the rest month has thirtyone days.
38. (B) All the rest are religious books.
39. (C) All the rest are heavenly bodies.
40. (C) Reqd. ‘8’s are printed boldly in the sequence below :
6 8 5 7 8 5 4 3 6 8 1 9 8 5 4 6 8 2 9 6 8 1 3 6 8 5 3 6
41. (D) 42. (D)
43. (B) As ‘Birds’ fly in ‘Air’, similarly ‘Fish’ swim in ‘Water’.
44. (B) As ‘Pencil’ is used for ‘Writing’, similarly ‘Knife’ is used to ‘Peel’.
45. (C) All the rest are different ‘colours’.
46. (A) All the rest are related with water.
47. (A) All the rest are indoor games.
48. (B) All the rest heavenly bodies.
49. (B) All the rest products are made from ‘Milk’.
50. (D) All the rest grow under ground. ——by @UC Browser