Monday, July 7, 2014

Solved Gk


1. India’s first Marine National Park is coming
up in
(a) Palk Strait
(b) Gull of Khambat
(c) Gulf of Myanmar
(d) Gulf of Kutch
Ans. (d)
2. The depth of Ganga alluvial soil generally
goes below the ground surface to the extent of
(a) 10Gm
(b) 600m
(c) 800m
(d) 600Gm
Ans. (b)
3. In India, the state known for its sandalwood
is
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) West Bengal
Ans. (b)
4. Which of the following is correctly
matched?
(a) Manas-Elephants
(b) Gir-Lions
(c) Ranthambor.Deers
(d) Kanha-Birds
Ans. (b)
5. The west facing slopes of covered with
(a) mangrove vegetation
(b) tropical wet evergreen forest
(c) tropical deciduous forest
(d) savanna and semi-desert scrubs
Ans. (b)
6. For the conservation and protection of
wildlife, biosphere reserves in India were
proposed at
(a) Nilgiris
(b) Andaman & Nicobar
(c) Nanda Devi
(d) All of these
Ans. (d)
7. Where in the country is Chandraprabha
Sanctuary located?
(a) U.P
(b) M.P
(c) Bihar
(d) Orissa
Ans. (a)
8. The four states of north-east India which
are reported having more than 50% of the
total area under forest, are
(a) Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland,
Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur,
Tripura
(b) Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur,
Tripura
(c) Meghalaya, Manipur, Tripura, Nagaland
(d) Assam, Meghalaya, Mizoram, Arunachal
Pradesh
Ans. (b)
9. Which area of Madhya Pradesh is known for
white tigers?
(a) Chattisgarh
(b) Baghelkhand
(c) Malwa
(d) None of these
Ans. (b)
10. Forests in Bihar cover an area of
(a) 28 lakh hectares
(h) 29 lakh hectares
(c) 30 lakh hectares
(d) 31 lakh hectares
Ans. (d)
11. The most useful forest type in India for
paper and pulp industry is
(a) tropical evergreen forest
(b) temperate coniferous forest
(c) tropical monsoon forest
(d) temperate deciduous forest
Ans. (a)
12. Which of the following does not belong to
bio sphere reserves set up so far?
(a) Sunderbans
(b) Great Nicobar
(c) Nanda Devi
(d) Gulf of Kachchh
Ans. (d)
13. Sardar Sarovar Project is based in the stat
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans. (b)
14. Koyana Hydro electric Power Project is
located in which of the following states ?
(a) Maharashtra
(b) Kerala
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
Ans. (a)
15. Which one of the following Projects
consists of the Gandhi Sagar Dam, the Kota
Barrage and the Rana Pratap Sagar Dam?
(a) The Chambal Project
(b) The Kosi Project
(c) The Hirakud Project
(d) The Rajasthan Canal project
Ans. (a)
16. Salal hydro electric Project is in which of
the
following states?
(a) Punjab
(b) Orissa
(c) Jammu & Kashmir
(d) Haryana
(e) Karnataka
Ans. (c)
17. Bhakra Nangal multipurpose project is
constructed on the river
(a) Sutlej
(b) Damodar
(c) Mahanadi
(d) Thungabhadra
Ans. (a)
18. Sardar Sarovar Project is associated with
which of the following rivers?
(a) Narmada
(b) Mahanadi
(c) Tapti
(d) Betwa
Ans. (a)
19. Machkunda hydro electric project is a joint
venture of the states of
(a) West Bengal and Orissa
(b)) Orissa and Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu and Karnataka
(d) Maharashtra and Madhya Pradesh
Ans. (b)
20. The Vidyasagar Sew is located at
(a) Cuttack
(b) Rameshwaram
(c) Madurai
(d) Calcutta
Ans. (d)
21. Telugu Ganga Project is planned to supply
drink ing water to
(a) Hyderabad
(b) Coimbatore
(c) Bangalore
(d) Madras
(e) Trivandrum
Ans. (d)
22. The Ranjit Sagar Dam is being built in
which state?
(a) Maharashtra
(a) Bihar
(c) Punjab
(c) Uttar Pradesh
(d) Rajasthan
Ans. (c)
23. Which of the following is the longest dam
in India?
(a) Bhakra Nangal Dam
(b) Hirakud Dam
(c) Nagarjunasagar Sagar Dam
(d) Thungabhadra Dam
Ans. (b)
24. The states contributing to the construction
of the Parbati Valley Hydel Project are
(a) Himachal Pradesh, Punjab, Delhi, Haryana
(b) Himachal Pradesh, Gujarat, Delhi, Haryana
(c) Himachal Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh,
Haryana
(d) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat,
Rajasthan
Ans. (a)
25. The Subamarekha Barrage Project is
proposed to be built in which State?
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) West Bengal
(e) Tamil Nadu
Ans. (b)
26. Which dam is built/being built in the
earthquake prone region of India?
(a) Thungabhadra
(b) Sharavati
(c) Tehri
(d) Sardar Sarovar
Ans. (c)
27. them Dam is being constructed on the
river
(a) Sutlej
(b) Ravi
(c) Beas
(d) None of these
Ans. (b)
28. Srisailam hydroelectric project is on the
river
(a) Sharavati
(b) Thungabhadra
(c) Krishna
(d) Cauvery
Ans. (c)
29. Which of the following groups of states
takes benefit from Thungabhadra Project?
(a) Punjab & Haryana
(b) Karnataka & Maharashtra
(c) Uttar Pradesh & Bihar
(d) Andhra Pradesh and Maharashtra
(e) Andhra Pradesh and Karnataka
Ans. (e)
30. One of the dams which controls the release
of Cauvery water to Tamil Nadu is
(a) Hirakud
(b) Mettur
(c) Krishnaraja Sagar
(d) Nagarjunasagar Sagar
Ans. (c)
31. Which of the following pairs of river dam
project and state is not correct?
(a) Thungabhadra-Karnataka
(b) Gandhi Sagar-Gujarat
(c) Bhakra Nangal-Punjab
(d) Hirakud-Orissa
(e) All are correct
Ans. (e)
32. Nathpa-Jhakri Hydel project is located in
the state of
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Tamil Nadu
Ans. (c)
33. Farakka Barrage was built to check
(a) water flowing into Bangladesh
(b) silting of Calcutta port
(c) erosion of Calcutta port
(d) All of these
Ans. (d)
34. Which of the following is correctly
matched?
(a) Thungabhadra-Andhra Pradesh and
Maharashtra
(b) Damodar Valley-West Bengal and Orissa
(c) Chambal -Madhya Pradesh and Orissa
(d) Gandak-Bihar and Uttar Pradesh
Ans. (d)
35. Rihand hydro-electricity project is located
in which of the following states?
(a) M.P.
(b) Punjab
(c U.P.
(d) Rajasthan
Ans. (c)
36. The Kakarpara project is on the river
(a) Narmada
(b) Kosi
(c) Mahanadi
(d) Tapti
Ans. (d)
37. Construction of Sunkosh Multi-purpose
Hydroelectric Project is a co-operative effort
between India and
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Burma (Myanmar)
(d) Bangladesh
Ans. (b)
38. Jawahar Sagar, Rana Pratap Sagar and
Gandhi Sagar are constructed on the river
(a) Kosi
(b) Ghaghara
(c) Chambal
(d) Gomti
Ans. (c)
39. Dry farming in India is extensively
practiced in
(a) Kanara plains
(b) Deccan region
(c) Coromandel plains
(d) Punjab plains
Ans. (b)
40. Which is the main source of irrigation of
agricultural land in India?
(a) Canals
(b) Wells
(c) Tanks
(d) Rivers
Ans. (b)
41. In which state of India wet agriculture is
practised.
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d Kerala
Ans. (d)
42. Jhum cultivation is prevalent in
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Manipur
Ans. (d)
43. Fishing is highly developed along the
western coast of India as
(a) the continental slope along the western
coast is well developed
(b)  the continental shelf along the western
coast is well pronounced
(c) the continental slope along the western
coast is not well developed
(d) the continental shelf along the western
coast is not well developed
Ans. (b)
44. The state with highest production of large
cardamom in India is
(a) Assam
(b)  Sikkim
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh
Ans. (b)
45. Which crop is sown in the largest area in
M.P.?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Jowar
(d) Soyabean
Ans. (a)
46. Which of the following states has the
largest average size of agricultural holdings?
(a) Punjab
(b) Tamil Nadu
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans. (c)
47. Which of the following statements is
incorrect?
(a) Wheat is grown in Punjab.
(b) Tea is produced in Assam.
(c) Coffee is grown in Karnataka.
(d) Saffron is produced in Himachal Pradesh.
Ans. (d)
48. Which of the following combinations of
states has experienced water logging due to
over irrigation?
(a) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(b) Gujarat and Maharashtra
(c) Bihar and Orissa
(d) Haryana and Punjab
Ans. (d)
49. Which of the following factors is/are
responsible for West Bengal being the largest
producer of jute in India?
I. It experiences high temperature and receives
high rainfall.
2. Annual flood silts provide natural fertilizer.
3. It has the highest concentration of jute
mills.
4. It is located at the sea-board.
(a) l only
(b) l and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
50. Which of the following districts of Andhra
Pradesh is regarded as the rice bowl of the
state?
(a) Chittoor
(b) Nellore
(c) Warangal
(d) Cuddapah
Ans. (d)