Sunday, June 16, 2013

25 Questions with Answers

1. The Indus Valley
Civilization was
discovered in
(a) 1902 (c) 1922 (b)
1912 (d) 1932
2. The spread of the
Harappa civilization
is coterminous with
the
(a) Irrigation facilities
(b) Soil fertility
(c) Wheat producing
zone
(d) Availability of raw
materials and minerals
3. Traces of which of
the following has not
been found in the
Indus Civilization?
(a) Barley (b) Sesamum
(c) Mustard (d)
Sugarcane
4. The Lothal
civilization was
known for
(a) Art and architecture
(b) Agriculture (c) Trade
and commerce (d)
Drainage system
5. The tools and
weapons of
Harappan civilization
were mostly made
of
(I.F.S. 1990)
(a) Stone only (b) Stone
and copper
(c) Copper, bronze and
iron (d) Copper, tin and
bronze
6. Mohenjodaro is
also known as
(a) Mound of the Great
(b) Mound of the
Survivors (c) Mound of
the Living (d) Mound of
the Dead
7. Rice cultivation is
associated with the
Harappan site of
(a) Harappa (b)
Mohenjodaro
(c) Kalibangan (d) Lothal
8. The Indus Valley
Civilization was
spread over
(a) Indo-Gangetic divide
and upper Gangetic
plain
(b) Punjab, Sind,
Gujarat, Rajasthan and
Baluchistan
(c) U.P., Haryana and
neighboring parts of
Punjab and Rajasthan
(d) Banks of river Indus,
Punjab, Sind and
Baluchistan
9. Indications of pre-
Harappan civilization
have come from the
archaeological
excavations at
(C.D.S.1995)
(a) Ropar (b) Kalibangan
(c) Lothal (d) Kunal
10. Which of the
following elements
of Hinduism were
practised in the
Indus Valley
Civilization?
(a) Cult of Shiva (b) Idol
worship
(c) Worshipping cows (d)
Wearing sacred threads
11. Which of the
following
archaeologists
initially discovered
the Mohenjodaro
site of Indus Valley
Civilization?
(G.I.C.AAO. 1992)
(a) Daya Ram Sahni (b)
Rakhal Das Banerjee
(c) Sir John Marshall (d)
Sir Martimer Wheeler
12. The source of the
blue gem stone, lapis
lazuli, for the people
of Harappan culture
was
(a) Gujarat (b)
Maharashtra
(c) Western U.P. (d)
Afghanistan
13. Which of the
following is not an
Indus Valley
Civilization site?
(a) Alamgirpur (b) Lothal
(c) Kaushambi (d)
Balakot
14. Which of the
following
statements
regarding the
characteristic
features of the Indus
Valley people is
true?
(a) The people were
largely rural.
(b) They knew of iron
and defensive armour.
(c) The horse played an
eminent part in their
life,
(d) The worship of
images was familiar to
the people.
15. The latest
Harappan site
discovered in
Gujarat is
(a) Dwaraka (b) Kuntasi
(c) Manda (d) Khandia
16. At which
Harappan site have
traces of a horse
been found?
(a) Lothal (b) Suktagen
Dor
(c) Kalibangan (d)
Surkotda
17. Who among the
following was a
Brahmavadini who
composed some
hymns of the Vedas?
(IA-S. 1995)
(a) Savitri (b) Gargi
(c) Leelavati (d)
Lopamudra
18. Which of the
following rivers is
not mentioned
frequently in Rig
Vedic hymns?
(a) Ganges (b)
Brahmaputra
(c) Sindhu (d) Saraswati
19. Who among the
following
popularized the
theory of 'Arctic
Region' as the
original home of
Aryans?
(a) Macdonell (b) Max
Muller
(c) B.G. Tilak (d) Keith
20. Which of the
following
statements is not
correct? (UJ).C.
1995)
(a) The Rig Vedic people
worshipped nature.
(b) The Rig Vedic Aryans
were by and large
urban people.
(c) The Rig Vedic family
comprised parents and
other kith and kin apart
from husband and wife.
(d) The Rig Vedic women
were highly respected
and that most of the
religious ceremonies
were considered
incomplete unless
wives joined their
husbands.
21. Which of the
following were the
yajnas that were
performed during
the Vedic age?
(CJXS. 1992)
1. Vratyastama yajna 2.
Asvamedha yajna 3.
Rajasuya yajna
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
22. Codes of conduct
of the Vedic Society
are laid down in
(a) Puranas (b) Vedas
(c) Brahamanas (d)
Smritis
23. The famous
Vedic saying "War
begins in the minds
of men", is stated in
(a) Rig Veda (b) Atharva
Veda
(c) Sama Veda (d)
Mundaka Upnishad
24. Which of the
following was not
one of the
distinguished tribes
of the later Vedic
period?
(a) Videhas (b) Bharatas
(c) Panchalas (d) Kurus
25. Upanishads also
known as the
Vedantas are……. in
number
(a) 96 (b) 105
(c) 108 (d) 112
ANSWERS
1(C) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5(d)
6.(d) 7.(d) 8.(b) 9. (c) 10.
(a)
11.(b) 12.(d) 13.(c) 14.(d)
15.(b) 16(d) 17.(b) 18.(b)
19.(c) 20. (b)
21.(d) 22(d) 23.(b) 24.(b)
25.(c)