Saturday, August 10, 2013

computer gk

1) The operating
system does all of the
following EXCEPT:
1). provide a way for
the user to interact
with the computer.
2). manage the central
processing unit (CPU).
3 ). manage memory
and storage.
4 ). enable users to
perform a specific task
such as document
editing.
Answer : 4
2) To move forward
through the tabs
1). CTRL+TAB
2 ). CTRL+SHIFT+TAB
3 ). SHIFT+TAB
4 ). None of these
Answer : 1
3) Which of the following
is a valid IP address?
1). 192.168.111.1111
2 ). 192.168.1.1
3 ). 192.168.900.1
4 ). 192.900.168.1
Answer : 3
4) The ability to recover
and read deleted or
damaged files from a
criminals computer is
an example of a law
enforcement specialty
called:
1). simulation
2 ). animation
3 ). robotics
4 ). computer forensics
Answer : 4
5) Allocation of a
resources in a time
dependent manner to
several program
simultaneously called
1). multi user
2 ). multi tasking
3 ). time sharing
4 ). None of these
Answer : 3 ).
6) Which of the following
is an example of a
binary number?
1). A1BCD1
2 ). 23456
3 ). 005
4 ). 100101
Answer : 4
7) ____________ controls
the way in which the
computer system
functions and provides
a means by which users
can interact with the
computer.
1). The operating
system
2 ). The motherboard
3 ). The platform
4 ). Application software
Answer : 1
8) All of the following
statements concerning
windows are true
EXCEPT:
1). windows are an
example of a
command-driven
environment.
2 ). windows can be
resized and
repositioned on the
desktop.
3 ). more than one
window can be open at
a time.
4 ). toolbars and
scrollbars are features
of windows.
Answer : 1
9) What is the shortcut
key of printing a
document for
computer having
windows?
1). Shift + P
2 ). Alt + P
3 ). Ctrl + P
4 ). Ctrl + Shift + P
Answer : 3 ).
10) Which of the
following are true about
firewalls?
1). Follows a set of rules
2 ). Can be either a
hardware or software
device
3 ). Filters network
traffic
4 ). All the above
Answer : 4
11) In the binary
language each letter of
the alphabet, each
number and each
special character is
made up of a unique
combination of:
1). eight bytes.
2 ). eight characters.
3 ). eight bits.
4 ). eight kilobytes.
Answer : 3
12) Verification of a
login name and
password is known as:
1). configuration
2 ). accessibility
3 ). authentication
4 ). logging in
Answer : 3
13) Which of the
following is a correct
format of Email
address?
1). sales@website@info
2 ). sales@website.info
3 ). saleswebsite.info
4 ). sales.website.info
Answer : 2
14) The difference
between people with
access to computers
and the Internet and
those without this
access is known as the:
1). digital divide.
2 ). Internet divide.
3 ). Web divide.
4 ). cyberway divide.
Answer : 1
15) What is e-
commerce?
1). Buying and selling
computer products
2 ). Buying and selling
products and services
not found in stores
3 ). Buying and selling
international goods
4 ). Buying and selling
products and services
over the Internet
Answer : 4
16) 'Blue tooth'
technology allows
1). Satellite
communication
2 ). Wireless
communication
between equipments
3 ). Signal transmission
on mobile phones only
4 ). Landline phone to
mobile phone
communication
Answer : 2
17) Java is a
1). Operating System
2 ). Compiler
3 ). Input Device
4 ). Programming
Language
Answer : 4
18) The basic unit of a
worksheet into which
you enter data in Excel
is called a
1). cell
2 ). table
3 ). box
4 ). column
Answer : 1
19) Computers use the
____________ language to
process dat 1).
1). relational
2 ). megabyte
3 ). binary
4 ). processing
Answer : 3
20) The set of
instructions that tells
the computer what to
do is
1). Softcopy
2 ). Software
3 ). Hardware
4 ). Hardcopy
Answer : 2
21) What are the four
things needed to
connect to the
Internet?
1). Monitor, keyboard,
mouse, modem
2 ). Telephone line, PDA,
modem and computer
3 ). Telephone line,
modem, computer, and
an ISP
4 ). Modem, computer,
PDA and ISP
Answer : 3
22) ) What is the
commonly used unit for
measuring the sped of
data transmission?
1). Mega Hertz
2 ). Characters per
second
3 ). Nano seconds
4 ). Bits per second
Answer : 4
23) Word processing,
spreadsheet, and
photo-editing are
examples of:
1). application software.
2 ). system software.
3 ). operating system
software.
4 ). platform software.
Answer : 1
24) Which of the
following stores more
data?
1). DVD
2 ). CD ROM
3 ). Floppy Disk
4 ). CD RW
Answer : 1
25) The base of the
hexadecimal number
system is
1). 2
2 ). 8
3 ). 10
4 ). 16
Answer : 4
26) The Operating
System Manages
1). Processes
2 ). Memory
3 ). Disks and I/O devices
4 ). All of the above
Answer : 4
27) ) ____________ is the
ability of an operating
system to control the
activities of multiple
programs at the same
time.
1). Streamlining
2 ). Multiuser
3 ). Multitasking
4 ). Simulcasting
Answer : 3
28) What does HTTP
stands for?
1). Head Tail Transfer
Protocol
2 ). Hypertext Transfer
Protocol
3 ). Hypertext Transfer
Plot
4 ). Hypertext Transfer
Plotter
Answer : 2
29) ____________ is data
that has been
organized or presented
in a meaningful way.
1). A process
2 ). Information
3 ). Software
4 ). Storage
Answer : 2
30) Computer software
includes
1). Packaged programs
2 ). Application
programs
3 ). Operating system
programs
4 ). All of these
Answer : 4
31) Data that are
accumulated and
processed in group
called
1). Group processing
2 ). Batch Processing
3 ). Time sharing
4 ). None of these.
Answer : 2