Thursday, October 17, 2013

CTET SOLVED PAPER-ENGLISH:

Directions: Read the
passage given below
and answer the
questions that follow
(Q. No. 1 to 9) by
selecting the most
appropriate option.
Surviving a Snakebite
1 Annually, there are a
million cases of
snakebite in India and of
these, close to 50,000
succumb to the bites.
2 When you look around
the countryside, where
most bites occur, and
notice people's habits
and lifestyles, these
figures aren't
surprising. People walk
barefoot without a
torch at night when
they are most likely to
step on a foraging
venomous snake.
3 We encourage
rodents by disposing
waste food out in the
open, or by storing
foodgrains in the house.
Attracted by the smell
of rats, snakes enter
houses and when one
crawls over someone
asleep on the floor and
the person twitches or
rolls over, it may bite in
defence.
4 Once bitten, we don't
rush to the hospital.
Instead, we seek out
the nearest conman,
tie tourniquets, eat vile
tasting herbal
chutneys, apply
poultices or spurious
stones, cut/slice/suck
the bitten spot, and
other ghastly time-
consuming deadly
"remedies".
5 As Rom cattily
remarks : "If the snake
hasn't injected enough
venom, even popping an
aspirin can save your
life." That's the key -
snakes inject venom
voluntarily and we have
no way of knowing if it
has injected venom,
and if it is a lethal dose.
The only first aid is to
immobilise the bitten
limb like you would a
fracture, and get to a
hospital for anti-venom
serum without wasting
time.
1. Of the people who
are. bitten by snakes in
India, the fatality rate
is
(1) 5%
(2) 25%
(3) 50%
(4) 100%
Ans:
2. According to the
author, people living in
which parts are more
prone to snake bites?
(1) Crowded cities
(2) The open
(3) Villages
(4) Forests
Ans: (3)
3. Storing foodgrains in
the house is one of the
causes for snake bites
because
(1) foodgrains attract
rats which in turn
attract snakes
(2) snakes enter
houses in search of
stored foodgrains
(3) the smell of
foodgrains brings both
snakes and other
animals into the house
(4) stored foodgrains
create convenient
hiding places for
snakes within houses
Ans: (1)
4. '... it may bite in
defence' (para-3). This
observation implies
that
(1) a snake is very good
at defending itself
(2) a snake may bite a
human being in order to
defend its prey
(3) human beings are
defenceless against
snakes
(4) a snake bites a
human only when it is
threatened
Ans: (4)
5. What, according to
the author, is the
reason for the high
fatality rate due to
snakebites in India?
(1) Shortage of medical
facilities
(2) Lack of scientific
knowledge about
snakebites
(3) Shortage of anti-
venom serum
(4) Shortage of doctors
Ans: (2)
6. In the instance of a
snakebite, what should
we do immediately?
(1) Tie torniquets
(2) Eat herbal chutneys
(3) Immobilise the bitten
part and get anti-
venom serum
(4) Cut-slice-suck the
bitten spot
Ans: (3)
7. Pick out a word from
the passage which
means 'to go around in
search of food'. (Para 2)
(1) Foraging
(2) Countryside
(3) Venomous
(4) barefoot
Ans: (1)
8. "If the snake hasn't
injected enough venom,
even popping an aspirin
can save your life." This
sentence can be
rewritten without
changing the meaning
as
(1) When a snake has
not injected enough
venom, life can be
saved even by
swallowing an aspirin.
(2) Life can be saved
even by swallowing an
aspirin, even though
the snake hasn't
injected enough venom.
(3) Even popping an
aspirin can save your
life, in spite of a snake
not having injected
enough venom.
(4) As long as you are
popping an aspirin to
save your life, the
snake will not inject
enough venom.
Ans: (1)
9. Pick out a word from
the passage, that
power to cause death'.
means 'having the (Para
5)
(1) immobilise
(2) voluntarily
(3) lethal
(4) serum
Ans: (3)
Directions: Read the
poem given below and
answer the questions
that follow (Q. No. 10
-105) by selecting the
most appropriate
option.
Common Cold
1 Go hang yourself, you
old M.D.! You shall not
sneer at me. Pick up
your hat and
stethoscope, Go wash
your mouth with
laundry soap; I
contemplate a joy
exquisite I'm not paying
you for your visit. I did
not call you to be told
My malady is a common
cold.
2 By pounding brow and
swollen lip; By fever's
hot and scaly grip; By
those two red
redundant eyes That
weep like woeful April
skies; By racking
snuffle, snort, and
sniff; By handkerchief
after handkerchief;
This cold you wave
away as naught Is the
damnedest cold man
ever caught !
3 Bacilli swarm within
my portals Such as
were ne'er conceived
by mortals, But bred by
scientists wise and
hoary In some Olympic
laboratory; Bacteria as
large as mice, With feet
of fire and heads of ice
Who never interrupt for
slumber Their stamping
elephantine rumba.
10. What is the emotion
that the poet displays
in the first stanza ?
(1) Anger
(2) Joy
(3) Jealousy
(4) Sympathy
Ans: (3)
11. Why and at whom
does the poet show his
emotion?
(1) At an old man
because he has
sneered at the poet
(2) At a doctor for an
incorrect diagnosis of
his medical condition
(3) At a friend who is
happy at the poet's
plight
(4) At a doctor who has
said the poet merely
has a cold
Ans: (4)
12. The poet describes
his eyes as 'two red
redundant eyes'
because .
(1) he cannot see
properly due to the cold
(2) they show how
furious the poet is
(3) they have been
affected by an eye-
disease
(4) in his medical
condition the poet is
imagining things
Ans: (1)
13. 'Bacteria as large as
mice' is an instance of
a/ an
(1) simile and a
hyperbole
(2) metaphor
(3) personification
(4) alliteration
Ans:
14. 'Who never interrupt
for slumber Their
stamping elephantine
rumba.' The meaning of
these lines is that
(1) the bacteria are
continuously stamping
their elephant-like feet
(2) the cold-causing
germs are causing
much discomfort and
pain to the poet
without any break
(3) the bacilli are so
active that they refuse
to go to sleep
(4) the poet is not able
to concentrate on his
work due to the raging
cold
Ans: (2)
15. The general tone of
the poem can be
described as
(1) satirical and harsh
(2) ironical and mocking
(3) whimsical and
humorous
(4) sad and tragic
Ans: (1)
Directions: Answer the
following questions by
selecting the most
appropriate option.
16. The Constructivist
Approach to learning
means
(1) involving the
students in a variety of
activities to encourage
them to learn new
words and structures
by accommodating
them with those that
they have already
learnt through a
process of discovery
(2) teaching rules of
grammar and
consolidating through
rigorous practice
(3) helping learners
acquire new vocabulary
by studying literature
intensively
(4) teaching new words
and structures using a
variety of audio-visual
aids followed by
practice through drill
Ans: (1)
17. What is the skill
among the ones given
below that cannot be
tested in a formal
written examination?
(1) Reading for
information
(2) Meaning of words
and phrases
(3) Extensive reading
for pleasure
(4) Analysing texts
Ans: (3)
18. Which of the
following is suitable for
making students
responsible for their
own learning?
(1) Discouraging
students from making
decisions about how
they learn best
(2) Using technology to
chat and network
(3) Encouraging
students to ask more
and more questions
(4) Giving a lot of
homework, project
work and assignments
to improve language
skills of students
Ans: (3)
19. Ania, while teaching
paragraph
construction, should
draw attention to
(1) a large variety of
ideas
(2) originality of ideas
(3) topic sentence,
supporting details and
connectors
(4) a range of
vocabulary
Ans: (3)
20. Communicative
Language Teaching is
concerned with
(1) teaching of
vocabulary and
grammar through rules
of spelling and language
(2) teaching language to
learners for written
tests
(3) interpreting
grammar rules to suit
the audience
(4) enhancing receptive
and productive skills
such as speaking,
listening, reading and
writing
Ans: (4)
21. Formative
Assessment is
assessment
(1) of learning
(2) at learning
(3) in learning
(4) for learning
Ans: (1)
22. The term
'Comprehensive' in
Continuous and
Comprehensive
Evaluation means
(1) scholastic
development
(2) co-scholastic
development
(3) academic skills
(4) scholastic and co-
scholastic development
Ans:
23. A teacher designs a
test to find out the
cause of the poor
grades of her learners
through alan
(1) Diagnostic Test
(2) Proficiency Test
(3) Achievement Test
(4) Aptitude Test
Ans: (1)
24. An inclusive class is
that in which
(1) differently abled
learners study with
normal students
(2) students from
different nationalities
study together
(3) students from
different religions
study together
(4) both boys and girls
study together
Ans: (1)
25. 'Concrete
Operational Stage'
refers to those
learners who are
(1) adolescents
(2) at middle level
(3) toddlers
(4) adults
Ans: (2)
26. When learners are
engaged in a pair
activity, taking on roles
of a doctor and a
patient, the activity is
called
(1) Real Activity
(2) Declamation
(3) Simulation
(4) Exchanging notes
Ans: (3)
27. Essays or long
writing tasks especially
on a discursive issue
should
(1) help students
develop their literary
skills
(2) help students with
grammar
(3) help them to
improve their
handwriting
(4) help them discuss
the different points of
view and justify them
with illustrative points
Ans: (4)
28. A teacher, Amrita,
uses various tasks
such as creating
charts, graphs,
drawing, gathering
information and
presenting them
through pair or group
work. This
differentiated
instruction
(1) helps learners with
multiple intelligences to
perform well and learn
better
(2) is a way of
demonstrating her own
knowledge
(3) only helps the bright
learners
(4) is the best way to
prepare students for
an assessment
Ans:
29. Using a word bank
and brainstorming
helps to build
(1) Vocabulary
(2) Ideas
(3) Writing skills
(4) Reading
comprehension
Ans: (1)
30. Gender stereotypes
and bias among
learners can be
discouraged by
(1) enabling all learners
to cook and sew
irrespective of gender
(2) using textbooks
which do perpetuate
such beliefs
(3) creating an open and
encouraging
atmosphere in a mixed
class
(4) pressuring girls to
learn cooking
Ans: (1)