Sunday, February 10, 2013

Here you find Central
Teacher Eligibility Test
(CTET) Solved Question
Paper -First. Central
Board of Secondary
Education (CBSE)
conducted CTET
Examination 2011 on 26
June 2011.
Go through these
Solved questions to
prepare you for
Teacher Eligibility Test
conducted by Central
and various state
governments.
INSTRUCTIONS FOR
CANDIDATES
1. The OMR Answer
Sheet is inside this Test
Booklet. When you are
directed to open the
Test Booklet, take out
the Answer Sheet and
fill in the particulars on
Side-1 and Side-2
carefully with blue/
black ball point pen
only.
2. The test is of one
and half hours
duration and consists
of 150 questions.
There is no negative
marking.
3. Use Blue / Black
Ball Point Pen only
for writing particulars
on this page / marking
responses in the
Answer Sheet.
4. The CODE for this
Booklet is B. Make sure
that the CODE printed
on Side-2 of the
Answer Sheet is the
same as that on this
booklet. Also ensure
that your Test Booklet
No. and
Answer Sheet No. are
the same. In case of
discrepancy, the
candidate should
immediately report the
matter to the
Invigilator for
replacement of both
the Test Booklet and
the
Answer Sheet.
5. This Test Booklet has
five Parts, I, II, III, IV and
V, consisting of 150
Objective Type
Questions, each
carrying 1 mark:
Part I: Child
Development and
Pedagogy (Q. 1 to Q. 30)
Part II: Mathematics (Q.
31 to Q. 60)
Part III: Environmental
Studies (Q. 61 to Q. 90)
Part IV: Language I -
(English/Hindi) (Q. 91 to
Q. 120)
Part V: Language II-
(English/Hindi)
(Q.121toQ.150)
6. Part IV contains 30
questions for Language
I and Part V contains 30
questions for Language
II. In this test booklet,
only questions
pertaining to English
and Hindi language have
been given. In case the
language/s you have
opted for as
Language I and/or
Language II is a
language other than
English or Hindi,
please ask for a Test
Booklet that
contains
questions on that
language. The
languages being
answered must tally
with the languages
opted for in your
Application Form.
7. Candidates are
required to attempt
questions in Part V
(Language II) in a
language other than
the one chosen as
Language I (in Part
IV) from the list of
languages.
8. Rough work should be
done only in the space
provided in the Test
Booklet for the same.
9. The answers are to
be recorded on the OMR
Answer Sheet only.
Mark your responses
carefully. No whitener is
allowed for changing
answers.
PART I
CHILD DEVELOPMENT
AND PEDAGOGY
Directions: Answer the
following questions by
selecting the most
appropriate option.
1. The term
'curriculum' in the field
of education refers to
(1) methods of teaching
and the content to be
taught
(2) overall programme
of the school which
students experience on
a day-to-day basis
(3) evaluation process
(4) text-material to be
used in the class
Ans: (2)
2. At lower classes,
play-way method of
teaching is based on
(1) theory of physcial
education programmes
(2) principles of
methods of teaching
(3) psychological
principles of
development and
growth
(4) sociological
principles of teaching
Ans: (3)
3. "A young child
responds to a new
situation on the basis
of the response made
by him/her in a similar
situation as in the
past." This is related to
(1) 'Law of Analogy' of
learning
(2) 'Law of Effect' of
learning
(3) 'Law of Attitude' of
learning process
(4) 'Law of Readiness' of
learning
Ans: (2)
4. 'Dyslexia' is
associated with
(1) Mental disorder
(2) Mathematical
disorder
(3) Reading disorder
(4) Behavioural disorder
Ans: (3)
5. Education of children
with special needs
should be provided
(1) along with other
normal children
(2) by methods
developed for special
children in special
Schools
(3) in special school
(4) by special teachers
in special schools
Ans: (1)
6. To make
assessment a 'useful
and interesting'
process, one should be
careful about
(1) making comparisons
between different
students
(2) labelling students as
intelligent or average
learners
(3) using a variety of
ways' to collect
information about the
student's learning
across the scholastic
and co-scholastic
boundaries
(4) using technical
language to give
feedback
Ans: (3)
7. ____ is not considered
a sign of 'being gifted'.
(1) Creative ideas
(2) Fighting with others
(3) Novelty in
expression
(4) Curiosity
Ans: (2)
8."Children actively
construct their
understanding of the
world" is a statement
attributed to
(1) Piaget
(2) Pavlov
(3) Kohlberg
(4) Skinner
Ans: (1)
9. Kritika who does not
talk much at home,
talks a lot at school. It
shows that
(1) the school provides
opportunities to
children to talk a lot
(2) teachers demand
that children should
talk a lot at school
(3) she does not like her
home at all
(4) her thoughts get
acknowledged at school
Ans: (4)
10. A teacher should
make an attempt to
understand the
potentialities of herlhis
students. Which of the
following fields is
related to this
objective?
(1) Educational
Sociology
(2) Social Philosophy
(3) Media - Psychology
(4) Educational
Psychology
Ans: (4)
11. Motivation, in the
process of learning,
(1) sharpens the
memory of learners
(2) differentiates new.
learning from old
learning
(3) makes learners
think unidirectionally
(4) creates interest for
learning among young
learners
Ans: (4)
12. Learning can be
enriched if
(1) situations from the
real world are brought
into the class in which
students interact with
each other and the
teacher facilitates
(2) more and more
teaching aids are used
in the class
(3) teachers use
different types of
lectures and
explanation
(4) due attention is paid
to periodic tests in the
class
Ans: (1)
13. Which of the
following statements
cannot be considered
as a feature of the
process of learning?
(1) Educational
institutions are the only
place where learning
takes place
(2) Learning is a
comprehensive
process
(3) Learning is goal-
oriented
(4) Unlearning is also a
learning process
Ans: (1)
14. A student of V-
grade with 'visual
deficiency' should be
(1) excused to do a
lower level of work
(2) helped with hislher
routine-work by
parents and friends
(3) treated normally in
the classroom and
provided support
through Audio CDs
(4) given special
treatment III the
classroom
Ans: (3)
15. Which of the
following should be
considered the most
important quality of a
teacher at primary
level ?
(1) Eagerness to teach
(2) Patience and
perseverance
(3) Competence in
methods of teaching
and knowledge of
subjects
(4) Competence to
teach in highly
standardised language
Ans: (2)
16. The stage in which
a child begins to think
logically about objects
and events is known as
(1) Sensori-motor stage
(2) Formal operational
stage
(3) Pre-operational
stage
(4) Concrete operational
stage
Ans: (4)
17. A teacher, because
of his/her democratic
nature, allows students
to sit all over the class.
Some sit together and
discuss or do group
reading. Some sit
quietly, and read
themselves. A parent
does not like it. Which of
the following may be
the best way to handle
the situation ?
(1) Parents should
complain against the
teacher to the principal
(2) Parents should
request the principal to
change the section of
their ward
(3) Parents should show
trust in the teacher
and discuss the
problem with the
teacher
(4) Parents should take
away the child from
that school
Ans: (3)
18. The 'insight theory
of learning' is promoted
by
(1) 'Gestalt' theorists
(2) Pavlov
(3) Jean Piaget
(4) Vygotsky
Ans: (1)
19. Four distinct
stages of children's
intellectual
development are
identified by
(1) Kohlberg
(2) Erikson
(3) Skinner
(4) Piaget
Ans: (4)
20. In which of the
following stages do
children become active
members of their peer
group?
(1) Adolescence
(2) Adulthood
(3) Early childhood
(4) Childhood
Ans: (1)
21. Parents should play
a _ role in the learning
process of young
children.
(1) negative
(2) proactive
(3) sympathetic
(4) neutral
Ans: (2)
22. "Development is a
never ending process."
This idea is associated
with
(1) Principle of
interrelation
(2) Principle of
continuity
(3) Principle of
integration
(4) Principle of
interaction
Ans: (2)
23. Which is the place
where the child's
'cognitive' development
is defined in the best
way?
(1) Playground
(2) School and
classroom environment
(3) Auditorium
(4) Home
Ans: (2)
24. Which of the
following is not a sign of
an intelligent young
child?
(1) One who has the
ability to cram long
essays very quickly
(2) One who has the
ability to communicate
fluently and
appropriately
(3) One who carries on
thinking in an abstract
manner
(4) One who can adjust
oneself in a new
environment
Ans: (1)
25. ____ is considered a
sign of motivated
teaching.
(1) Maximum
attendance in the class
(2) Remedial work given
by the teacher
(3) Questioning by
students
(4) Pin drop silence in
the class
Ans: (3)
26. Which of the
following is not related
to the socio-
psychological needs of
the child?
(1) Need for
appreciation or social
approval
(2) Need for emotional
security
(3) Regular elimination
of waste products
from the body
(4) Need for company
Ans: (3)
27. 'Mind mapping'
refers to
(1) a technique to
enhance
comprehension
(2) a plan of action for
an adventure
(3) drawing the picture
of a mind
(4) researching the
functioning of the mind
Ans: (4)
28. The best way,
specially at primary
level, to address the
learning difficulties of
students is to use
(1) a variety of teaching
methods suited to the
disability
(2) expensive and,
glossy support material
(3) easy and interesting
textbooks
(4) story-telling method
Ans: (1)
29. According to Piaget,
at which of the
following stages does a
child begin, to think
logically about abstract
propositions?
(1) Concrete operational
stage (07 - 11 years)
(2) Formal operational
stage (11 years and up)
(3) Sensori-motor stage
(Birth - 02 years)
(4) Pre-operational
stage (02 - 07 years)
Ans:
30. Which of the
following will foster
creativity among
learners ?
(1) Teaching the
students the practical
value of good education
(2) Providing
opportunities to
question and to nurture
the innate talents of
every learner
(3) Emphasizing
achievement goals
from the beginning of
school life
(4) Coaching students
for good marks in
examination
Ans: (2)