Sunday, June 30, 2013

.
In 1893, who revived
Ganesh Chaturthi annual
festival in the form of a
public festival and gave
it a distinct political
face ?
(A) Jyotirao Phule
(B) Gopal Hari Deshmukh
(C) Gopal Krishna Gokhle
(D) Bal Gangadhar Tilak
Answer : D
Q2.
The Union Territory of
Puducherry (old name -
Pondicherry) falls under
the jurisdiction of which
High Court ?
(A) Madras High Court
(B) Kerala High Court
(C) Andhra Pradesh High
Court
(D) Karnataka High Court
Answer : A
Q3.
Which was the first
Indian company to list
on the Nasdaq in 1999 ?
(A) Wipro
(B) Infosys
(C) Satyam Computers
(D) Tech Mahindra
Answer : B
Q4.
'Land of Thunderbolt' is
the nickname of which
Asian country ?
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Thailand
(D) Myanmar
Answer : B
Q5.
Which among the
following is not a
bacterial disease ?
(A) Cholera
(B) Leprosy
(C) Typhoid
(D) Influenza
Answer : D
Q6.
Which Ocean's greatest
depth is in the Puerto
Rico Trench ?
(A) Indian Ocean
(B) Arctic Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean
Answer : C
Q7.
Which among the
following Grand Slam
tennis tournament is
played on clay court ?
(A) US Open
(B) Wimbledon
(C) Australian Open
(D) French Open
Answer : D
Q Who introduced
Transcendental
Meditation (TM)
technique ?
(A) Mahesh Yogi
(B) Osho Rajneesh
(C) Swami Prabhupada
(D) Swami Ramdev
Answer : A
Q9.
'Goal' is the
autobiography of which
Indian sportsman ?
(A) Wilson Jones
(B) Dhyan Chand
(C) K.D. Singh Babu
(D) Chunni Goswami
Answer : B
Q
Who was the first US
president to visit India in
December 1959 ?
(A) Bill Cinton
(B) Jimmy Carter
(C) Dwight Eisenhower
(D) Richard Nixon
Answer : C