Thursday, August 8, 2013

10 MCQs of GK

1. Baglihar Dam, also
known as Baglihar
Hydroelectric Power
Project, in Jammu &
Kashmir is built
across which river ?
(A) Beas
(B) Chenab
(C) Jhelum
(D) Sutlej
Ans.(B) Chenab
2.Where was the first
Indian Institute of
Management (IIM)
established in 1961 ?
(A) Kolkata
(B) Bengaluru
(C) Ahmedabad
(D) Lucknow
Ans.(A) Kolkata
3.Which India born
physicist invented
the 'Optical Fibre' ?
(A) C.V. Raman
(B) Satyendra Nath
Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh
Kapany
Ans.(D) Narinder
Singh Kapany
4. Which natural
sugar is found in the
milk ?
(A) Lactose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans.(A) Lactose
5.What is the
maximum number of
votes which an
Electronic Voting
Machine (EVM) can
record ?
(A) 1840 votes
(B) 2840 votes
(C) 3840 votes
(D) 4840 votes
Ans.(C) 3840 votes
6.Which device is
used to detect
radioactivity ?
(A) Oscilloscope
(B) Geiger counter
(C) Geordie Lamp
(D) Kipp's apparatus
Ans.(B) Geiger
counter
7.On the banks of
which river is the
Jamshedpur, the
steel city of India,
situated ?
(A) Tapti
(B) Narmada
(C) Subarnarekha
(D) Hooghly
Ans. (C)
Subarnarekha
8.Which Indian city
you would be in if you
were standing on
world's longest
railway platform ?
(A) Jabalpur (M.P.)
(B) Kharagpur
(W.Bengal)
(C) Mughalsarai (U.P.)
(D) Secunderabad
(A.P.)
Ans.(B) Kharagpur
(W.Bengal)
9. 'Freedom in Exile'
book is the
autobiography of
which Nobel Peace
Prize winner ?
(A) Yasser Arafat
(B) Nelson Mandela
(C) Dalai Lama XIV
(D) Aung San Suu Kyi
Ans.(C) Dalai Lama
XIV
10.Which waterbody
seprates the India
from the island
nation of Sri Lanka ?
(A) Bering Strait
(B) Palk Strait
(C) Strait of Gibraltar
(D) Strait of Magellan
Ans.(B) Palk Strait