Saturday, October 19, 2013

25 Geography Ouestions with Answers.*to download them sms @KEYANS to*9243342000

1. Energy needed to
heat water than the
land is
(a) 4 times
(b) 3 times
(c) 2 1/2 times
(d) 5 times
Ans. (c)
2. The main watershed
in the peninsular India is
formed by
(a) Eastern ghats
(b) Central highlands
(c) Western ghats
(d) None of the above
Ans. (c)
3. Which of the following
countries are smaller
than India?
(a) France
(b) Japan
(c) Zaire
(d) Both b and c
Ans. (d)
4. The power houses on
India Gandhi canal are at
(a) Anoopgarh
(b) Suratgarh
(ç) Both of the above
(d) None of the above
Ans. (c)
5. Which of the following
crops is grown in India
by the means dry
farming?
(a) Tobacco
(b) Wheat
(c) Cotton
(d) Millets
Ans. (d)
6. Which of the following
is incorrect?
(a) Nangal project is on
Nangal river
(b) Koyna project is on
Koyna river
(c) Sharavathi project is
on Sharavathi river
(d) Periyar project is on
Periyar river
Ans. (a)
7. Crop season which
starts in winter and
continues upto summer
is
(a) Kharif season
(b) Zaid season
(c) Rabi season
(d) None of the above
Ans. (c)
8. The first hydel power
house was setup in India
(a) Salal
(b) Periyar
(c) Sivasamudram
(d) Mandi
Ans. (c)
9. Which crop needs cool
and moist climate
during growing season
and dry sunny warm
climate at the time it is
ripon?
(a) Cotton
(b) Coffee
(c) Wheat
(d) Tea
Ans. (c)
10. India has 40 million
hectare metres of
water has ______ water
is used.
(a) 5 mhm
(b) 10 mhm
(c) 30 mhm
(d) 20 mhm
Ans. (b)
11. India exports marine
fish to
(a) Japan & UK
(b) USA and France
(c) Both the above
(d) Only USA
Ans. (c)
12. Salal is the hydro
power project in
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Jammu & Kashmir
(d) Himachal Pradesh
Ans. (c)
13. The power project
which has the largest
man made lake in India
(a) Bhakra project
(b) Gandak project
(c) Rihand project
(d) Chukha project
Ans. (c)
14. Which of the
following states do not
produce silk?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh.
Ans. (a)
15. Which country has
lowest forest area?
(a) Canada
(b) China
(c) India
(d) Japan
Ans. (b)
16. What is the
contribution of
agriculture to GNP?
(a) 20%
(b) 26%
(c) 30%
(d) None of the above
Ans. (b)
17. Research Institute
on dairy development is
at
(a) Amritsar
(b) KarnaL
(c) Lucknow
(d) Kanpur
Ans. (b)
18. Which of the
following statements is
incorrect?
(a) The size of land
holdings is small in
intensive type of
cultivation.
(b) Mechanized farming
is practiced in shifting
agriculture.
(c) Farming is done on a
large scale resembling
that of the factory
production is plantation
agriculture.
(d) All the above.
Ans. (b)
19. How much cultivated
area has been brought
under irrigation?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 26%
(d) 28%
Ans. (d)
20. India has _____ m. hm
of surface water
(a) 160
(b) 168
(c) 176
(d) 177
Ans. (b)
21. What is the major
factor responsible for
degradation of
environment?
(a) Industrialization
(b) Urbanization
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans. (c)
22. India's main rival in
tea export is
(a) Japan
(b) Sri Lanka
(c) China
(d) USA
Ans. (b)
23. 210 Frost free days
are needed for the
growth of
(a) Jute
(b) Mesta
(c) Cotton
(d) None of the above
Ans. (c)
24. Growing different
crops in association
with each other on the
same field at the same
time is
(a) Mixed farming
(b) Intercultural
(c) Strip farming
(d) Contour ploughing
Ans. (b)
25. India tops in the
world in _____ production.
(a) Vegetables
(b) Fish
(c) Fruits
(d) Flowers
Ans. (c)