Friday, October 18, 2013

General Science:

1) Among the following
which element is
common to all acids?
a) Hydrogen.
b) Carbon.
c) Oxygen.
d) Sulphur.
ANSWER : Hydrogen
2) Non-stick cooking
utensils are coated
with:
a) Black paint.
b) Polystyrene.
c) PVC.
d) Teflon.
ANSWER : Teflon
3) Carbon, diamond and
graphite are together
called:
a) Isotopes.
b) Isomers.
c) Isomorphs.
d) Allotropes.
ANSWER : Allotropes
4) What does soda
water contains?
a) Carbonic acid.
b) Carbon dioxide.
c) Nitrous acid.
d) Sulphuric acid.
ANSWER : Carbon dioxide
5) To remove
permanent hardness of
water what should be
added?
a) Alum.
b) Lime.
c) Potassium
permanganate.
d) Sodium carbonate.
ANSWER : Sodium
carbonate
6) Which among the
following is most
important ore of
aluminium?
a) Galena.
b) Calamine.
c) Bauxite.
d) Calcite.
ANSWER : Bauxite
7) From which mineral
is radium obtained?
a) Limestone.
b) Haematite.
c) Pitchblende.
d) Rutile.
ANSWER : Pitchblende
8) Which among the
following is in liquid
form at room
temperature?
a) Lithium.
b) Sodium.
c) Cerium.
d) Francium.
ANSWER : Francium
9) Which among the
following was to be
discovered first in the
chromospheres of the
sun?
a) Helium.
b) Neon.
c) Xenon.
d) Krypton.
ANSWER : Helium
10) Which among the
following is known as
laughing gas?
a) Carbon monoxide.
b) Nitrous oxide.
c) Sulphur dioxide.
d) Hydrogen peroxide.
ANSWER : Nitrous oxide
11) Actinides are the
elements with atomic
numbers from:
a) 97 to 104.
b) 101 to 115.
c) 36 to 43.
d) 89 to 103.
ANSWER : 89 to 103
12) Diamond is an
allotropic form of:
a) Silicon.
b) Sulphur.
c) Carbon.
d) Germanium.
ANSWER : Carbon
13) In fireworks, the
green flame is
produced because of:
a) Sodium.
b) Barium.
c) Mercury.
d) Potassium.
ANSWER : Barium
14) LPG consists mainly
of:
a) Methane, ethane and
hexane.
b) Methane, hexane and
nonane.
c) Ethane, hexane and
nonane.
d) Methane, butane and
propane.
ANSWER : Methane,
butane and propane
15) Which is the metal
that pollutes the air of
a big city?
a) Lead.
b) Copper.
c) Chromium.
d) Cadmium.
ANSWER : Lead
16) Bell metal is an alloy
of:
a) Nickel and copper.
b) Brass and nickel.
c) Zinc and copper.
d) Tin and copper.
ANSWER : Tin and copper
17) Balloons are filled
with:
a) Oxygen.
b) Helium.
c) Argon.
d) Nitrogen.
ANSWER : Helium
18) Which among the
following is the lightest
metal?
a) Lead.
b) Silver.
c) Lithium.
d) Mercury.
ANSWER : Lithium
19) What are the main
constituents of pearls?
a) Calcium carbonate
and magnesium
carbonate.
b) Aragonite and
conchiolin.
c) Ammonium sulphate
and sodium carbonate.
d) Calcium oxide and
ammonium chloride.
ANSWER : Calcium
carbonate and
magnesium carbonate
20) Which among the
following metals remain
in liquid for under
normal conditions?
a) Uranium.
b) Mercury.
c) Zinc.
d) Radium.
ANSWER : Mercury