Saturday, November 9, 2013

20 gk mcqs:

1. Which of the following
ports does not have a
natural harbour?
(a) Cochin
(b) Bombay
(c) Madras
(d) Vishakhapatnam
Ans. (c)
2. India's first solar
powered railway station
is at
(a) Sion
(b) Byculla
(c) Thane
(d) None of these
Ans. (d)
3. August Kranti
Rajdhani Express train
runs between which
two terminal stations?
(a) New Delhi – Howrah
(b) New Delhi – Madras
(c) New Delhi – Bombay
(d) New Delhi –
Hyderabad
Ans. (c)
4. Rajdhani Express
from Delhi to Howrah
passes through
(a) Delhi, Rajasthan,
Bihar, Bengal
(b) Delhi, Punjab, Bihar,
Bengal
(c) Delhi, U.P, Bihar,
Bengal
(d) Delhi, U.R, M.P, Bengal
Ans. (c)
5. The international air
route from West
Europe to East Asia
passes through India
because
(a) it is the shortest
route
(b) India is the only
country in Asia
providing refueling
capacity
(c) India is a busy centre
situated between the
two places
(d) None of these
Ans. (b)
6. The South- Central
Railways do not pass
through which of the
following states?
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Orissa
Ans. (b)
7. Indian Railways first
introduced
computerized
reservation in
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Madras
(d) Delhi
Ans. (d)
8. The international
airport in Tamil Nadu is
(a) Palam
(b) Dum Dum
(c) Santa Cruz
(d) Meenambakam
Ans. (d)
9 Which of the following
is not exported from
India?
(a) Iron ore
(b) Tea
(c) Rice
(d) Mica
Ans. (c)
10. The problem of
transporting bulk goods
on a large scale on
account of shortage of
railway wagons has
been solved by the
Indian railways by
(a) repairing and reusing
old wagons
(b) increasing the
production capacity of
wagon
manufacturers
(c) importing railway
wagons from abroad
(d) supply of wagons by
consumers who had
bought them from
identified wagon
manufacturers
Ans. (d)
11. Which one is not a
port on the east coast?
(a) Calcutta
(b) Cochin
(c) Paradeep
(d) Vishakhapatnam
Ans. (b)
12. 'One of the most
daunting engineering
tasks undertaken by
the Indian railways,
across the wilderness
of the Eastern Ghats'.
This description fits the
(a) Konkan railway
connecting Trivandrum
with Bombay.
(b) Koraput – Rayagada
rail line
(c) Guwahati – Silchar
rail line
(d) Dibrugarh –
Gorakhpur rail line
Ans. (b)
13. A person traveling
by the Grand Trunk
Express f