Tuesday, April 29, 2014

Currentaffairs4examz at 28.4.14 Karnataka Circle PA/SA Exam 27 April 2014 General Awareness Sections Answer Key/ Solved Questions

1) Bleeding of gums and
loosening of teeth is
caused due to
deficiency of:
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Ans. (C) Vitamin C
2) Which of the following
is not present in blood?
(A) RBCs
(B) WBCs
(C) Plasma
(D) Placenta
Ans. (D) Placenta
3) A stick immersed in
water appears bent due
to the phenomenon of:
(A) Reflection of light
(B) Diffraction of light
(C) Refraction of light
(D) Dispersion of light
Ans. (C) Refraction of
light
4) This area is termed
as territorial water and
resources therein
belonging to the nation:
(A) Oceanic area upto 12
nautical miles from the
coast
(B) Oceanic area upto
19.2 nautical miles from
the coast
(C) Oceanic area upto 15
nautical miles from the
coast
(D) Oceanic area upto 20
nautical miles from the
coast
Ans. (B) Oceanic area
upto 19.2 nautical
miles from the coast
5) Which state of India
is the largest producer
Bajra?
(A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans. (A) Rajasthan
6) Kudremukh mine
deposits known to be
one of the largest in
the world is located in
the states of:
(A) Assam
(B) Karnataka
(C) Chattisgarh
(D) Jharkhand
Ans. (B) Karnataka
7) Who recently won ICC
under 19 world cup
cricket tittle?
(A) Pakistan
(B) India
(C) South Africa
(D) Sri Lanka
Ans. (C) South Africa
8) The term of the
current lok sabha will
expire on:
(A) 1st June, 2014
(B) 25th May, 2014
(C) 16th May, 2014
(D) 27th May, 2014
Ans. (A) 1st June,
2014
9) BIMSTEC summit 2014
recently concluded in:
(A) Bhutan
(B) Sri Lanka
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
Ans. (D) Myanmar
10) The Prime Minster
of which country is
recently facing charges
of negligence over a
govt rice subsidy
scheme?
(A) Myanmar
(B) Thailand
(C) Indonesia
(D) Bosnia
Ans. (B) Thailand
11) Which of the
following three
countries elected/
appointed their Prime
Ministers as recently as
in Feb, 2014:
(A) Thailand, Mynamar,
Nepal
(B) Thailand, Italy, Nepal
(C) Mynamar, Italy,
Egypt
(D) Italy, Egypt, Nepal
Ans. (B) Thailand, Italy,
Nepal
Note: Ibrahim
Mahlab- Egypt,
Matteo Renzi-Italy
and Sushil Koirala-
Nepal
12) Who is the present
governor of the state
of Karnataka?
(A) Hans Raj Bhardwaj
(B) T N Chaturvedi
(C) Rameshwar Thakur
(D) None of these
Ans. (A) Hans Raj
Bhardwaj
13) Identify the state
with bicameral
legislature:
(A) Kerala
(B) Maharastra
(C) Tamilnadu
(D) Rajasthan
Ans. (C) Tamilnadu
14) The world
Environment day is
celebrated on:
(A) December 1
(B) June 5
(C) November 14
(D) August 15
Ans. (B) June 5
15) Clean water would
have BOD value of less
than:
(A) 5 ppm
(B) 19 ppm
(C) 25 ppm
(D) 50 ppm
Ans. (A) 5 ppm
16) Rovers cup is
associated with
(A) Badminton
(B) Cricket
(C) Hockey
(D) Football
Ans. (D) Football
17) With which game is
the term 'Double fault'
associated?
(A) Lawn Tennis
(B) Cricket
(C) Hockey
(D) None of these
Ans. (A) Lawn Tennis
18) The Asian games
are organised after
every:
(A) 3 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 6 years
Ans. (B) 4 years
19) Which article of the
constitution of India
dealswith the formation
of new states and
alteration of areas,
boundaries or names of
existing states:
(A) Article 5
(B) Article 3
(C) Article 6
(D) Article 2
Ans. (B) Article 3
20) Who has been
vested with power by
the constitution to
permit any member of
parliament who can not
adequately express
himself/herself in Hindi
or in English to address
the house in his/her
mother tongue:
(A) Chairman of the
council of states or the
person acting as such
in the house
(B) Speaker of the
house of the people or
the person acting as
such in the house
(C) Leader of the House
(D) Both A and B
Ans. (D) Both A and B
Note: Article 120:
Language to be used in
Parliament-
Notwithstanding
anything in part XVII, but
subject to the
provisions of article
348, business in
Parliament shall be
transacted in Hindi or in
English: Provided that
the Chairman of the
Council of States or
Speaker of the House
of the People, or person
acting as such, as the
case may be, may
permit any member
who cannot adequately
express himself in Hindi
or in English to address
the House in his
mother-tongue.
21) What eligibility
criteria for age for
election as Vice
president of India?
(A) Should have
completed the age of
35 years
(B) Should have
completed the age of
30 years
(C) Should have
completed the age of
25 years
(D) Should have
completed the age of
32 years
Ans. (A) Should have
completed the age of
35 years
22) The Great emperor
Kanishka belonged to
which dynasty:
(A) Kushana
(B) Gupta
(C) Maurya
(D) Vardhana
Ans. (A) Kushana
23) Which of the
following was not
written by Kalidas?
(A) Kumar Sambhavam
(B) Laghujatakam
(C) Meghdootam
(D) Raghuvansham
Ans. (B)
Laghujatakam
Note: It was written
by Varaha Mihira
24) Which of the
following is credit rating
agency?
(A) BSE
(B) ICRA
(C) NSE
(D) SEBI
Ans. (B) ICRA
25) The term "Bull" and
"Bear" is realated toata?
(A) Shaare Market
(B) Horse Racing
(C) Taxation
(D) International Trading
Ans. (A) Share Market