Thursday, October 8, 2015

Computer MCQ [IBPS]

Q1. where are programs and data to be
used by the computer available?
1 Output
2 Processing unit
3 Input
4 Storage

Click to View Answer
Ans: 4
Q2. A parallel port is most often used
by a –
1 Mouse
2 Monitor
3 Printer
4 External storage device

Click to View Answer
Ans: 3
Q3. Computer follows a simple
principle called GIGO which means:
1 Garbage in garbage out
2 Garbage input good output
3 Good input good output
4 Greater instructions greater output

Click to View Answer
Ans: 1
Q4. Arrange the following devices in
ascending order of the speed:
A. RAM
B. Hard disk
C. Cache
D. Floppy
1 ABDC
2 BDAC
3 DBAC
4 BADC

Click to View Answer
Ans: 3
Q5. What is the commonly used unit for
measuring the sped of data
transmission?
1 Bits per second
2 Nano seconds
3 Characters per second
4 Mega Hertz

Click to View Answer
Ans: 1
Q6. Which one among the following is
not included in the basic functions of
operating system?
1 Job Control
2 Job Scheduling
3 Memory Management
4 Data Management

Click to View Answer
Ans: 1
Q7. 'Blue tooth' technology allows –
1 Landline phone to mobile phone
communication
2 Signal transmission on mobile phones
only
3 Wireless communication between
equipments
4 Satellite television communication

Click to View Answer
Ans: 3
Q8. Which of the following statements
about the Crime and Criminal Tracking
Network System (CCTNS) is/are
correct?
1. It will facilitate real time access of
classified criminal data to the law
enforcement authorities.
2. National Crime Record Bureau is the
nodal agency mandated to implement
the network in all the states.
Select the correct answer using the
code given below-
1 1 only
2 2 only
3 Both 1 and 2
4 Neither 1 nor 2

Click to View Answer
Ans: 1
Q9. One byte consists of
1 four bits
2 one bit
3 ten bit
4 eight bits

Click to View Answer
Ans: 4
Q10. ENIAC was
1 an electronic computer
2 an engine
3 a memory device
4 an electronic calculator

Click to View Answer
Ans: 1
Q11. The operating system called UNIX
is typically used for –
1 Desktop computers
2 Laptop computers
3 Supercomputers
4 All of these

Click to View Answer
Ans: 4
Q12. There are several primary
categories of procedures. Which of the
following is not a primary category of
procedures?
1 Testing
2 Backup and recovery
3 Firewall development
4 Design

Click to View Answer
Ans: 3
Q13. All of the logic and mathematical
calculations done by the computer
happen in/on the –
1 Central processing unit
2 Mother board
3 Memory
4 Central control unit

Click to View Answer
Ans: 1
Q14. The connection between your
computer at home and your local ISP is
called –
1 The last mile
2 The home Stretch
3 The home page
4 The backbone

Click to View Answer
Ans: 3
Q15. When speaking of computer input
and output, input refers to –
1 any data processing that occurs from
new data input into the computer
2 data or information that has been
entered into the computer
3 the transmission of data that has been
input into the computer
4 Both (C) and (D) above.

Click to View Answer
Ans: 4